Linkovi

U Velikoj Britaniji rođene prve „bebe s troje roditelja“


Ilustracija
Ilustracija

Kako bi se izbjegle nasljedne bolesti uzrokovane mutacijama na mitohonrijskoj DNK, ljekari izvode revolucionalni postupak vantjelesne oplodnje eksperimantalnom tehnikom kombinovanja DNK troje ljudi. U Velikoj Britaniji nedavno su rođene prve tzv. „bebe s troje roditelja“.

Prve bebe koje imaju genetički materijal troje roditelja rođene su i u Velikoj Britaniji, potvrdilo je Britansko regulatorno tijelo, a prenijela agencija Associated Press.

Ljekari su izveli revolucionarni postupak potpomognute oplodnje (IVF), eksperimentalnom tehnikom kombinovanja DNK troje ljudi, s ciljem sprječavanja rijetkih genetičkih bolesti kod djece.

Prvi postupak izveden u Sjedinjenim Državama

Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) saopštila je da je na ovaj način rođeno manje od pet beba u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali nije pružila dodatne pojedinosti kako bi zaštitila identitete porodica.

Ujedinjeno Kraljevstvo je 2015. godine postalo prva zemlja koja je usvojila zakone koji regulišu metode kojim se sprječava da žene s nasljednim poremećajima mitohondrija prenesu nedostatke na svoje bebe.
Ovom tehnikom je, već 2016. godine, rođena prva „beba s troje roditelja“ u Sjedinjenim Državama.

Mitohondrijska DNK

Mitohondrijska DNK nasljeđuje se isključivo preko majke, jer se kod oca nalazi u repu spermatozoida, a rep ostaje izvan jajne ćelije i ne učestvuje u oplodnji.

Mitohondrije su strukture u ćelijama koje imaju značajnu funkciju u procesima disanja i stvaranja energije. One sadrže vlastitu DNK koja sadrži drugačije informacije od DNK sadržane u jedru ćelije. Ukoliko mitohondrijska DNK majke ima opasne mutacije, one se prenose na dijete.

Osobe pogođene nekom od tih mutacija često imaju bolesti i sindrome koje je teško liječiti.

Ovo znači da roditelji ne mogu dobiti zdravo potomstvo, ako je majka pogođena opasnom mutacijom na mitohondrijskoj DNK. Za razliku od nekih slučajeva mutacija na jedarnoj DNK, ovdje nema mogućnosti da DNK drugog roditelja popravi štetu i anulira mutaciju.

Tretman mitohondrijskog doniranja

Kako bi spriječili nasljedne bolesti uzrokovane mutacijama na mitohonrijskoj DNK, ljekari su stvorili „bebu s tri roditelja" koristeći tehniku poznatu kao mitohondrijsko doniranje.

Jedarni genetički materijal majčine jajne ćelije može se prenijeti u jajnu ćeliju donora kojoj se ukloni vlastiti genetički materijal prije nego što se ova jajna stanica oplodi pomoću očeve sperme metodom vantjelesne oplodnje (IVF). Na ovaj način, oplođena jajna ćelija ima glavninu genetičkog materijala majke i oca, ali je mitohondrijska DNK od donora odnosno trećeg roditelja.

Peter Thompson, direktor HFEA kaže da liječenje mitohondrijskom donacijom nudi porodicama s teškom nasljednom mitohondrijskom bolešću mogućnost dobijanja zdravog djeteta.

„HFEA nadzire strog okvir koji osigurava da se mitohondrijska donacija pruža na siguran i etičan način“, kazao je Thompson u izjavi za medije.

Osobine, poput izgleda djeteta, ne prenose se sa donora mitohondrija. Ove informacije nisu sadržane u mitohondrijskoj DNK, nego u jedarnoj. Mitohondijska DNK sadrži genetičke informacije koje su vezane za metabolizam unutar samih mitohondrija.

U suštini, ovo nisu „bebe s troje roditelja“, kako se često prikazuje, jer treća osoba samo donira zdrave mitohondrije pravim roditeljima bebe.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG