Linkovi

Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu


Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović

Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu je dobila otkaz na sarajevskom Medicinskom fakultetu gdje je bila angažovana kao profesorica, potvrdio je Rifat Škrijelj, rektor sarajevskog univerziteta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Sa njom je raskinut ugovor 24. aprila. To je epilog prethodno donesenih odluka na organima i tijelima univerziteta u Sarajevu", kazao je Škrijelj za RSE.

Senat Univerziteta u Sarajevu je 13. aprila poništio doktorat Sebije Izetbegović. Ona je dugogodišnja direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Prethodno je Prosvjetna inspekcija Kantona Sarajevo 3. aprila dala Univerzitetu u Sarajevu rok od 15 dana da poništi njenu doktorsku diplomu. Inspekcija se pozvala na Zakon o visokom obrazovanju, navodeći da Izetbegović "nije ispunila sve ispitne obaveze".

Senat je Izetbegović 6. marta poništio zvanje magistrice medicinskih nauka, a krajem marta i zvanje redovne profesorice na katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Izetbegović je poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo i supruga Bakira Izebegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), najveće bošnjačke partije u državi.

Vjerodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović su prvi put javno dovedene u pitanje u maju 2021. godine. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada pokrenulo istragu o njenoj diplomi, te je od hrvatskih vlasti zatražena dokumentacija.

Naime, Medicinski fakultet u Sarajevu je Sebiji Izetbegović priznao postdiplomske ispite, koje je navodno položila u Zagrebu. Međutim, dokazi o tim položenim ispitima nisu nađeni u nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je saopštilo da Sebija Izetbegović jeste upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Nakon akademskih sankcija, nastavljena je i krivična istraga sarajevskog tužilaštva.

Tako je sarajevska policija 2. marta 2023. godine dostavila Tužilaštvu Kantona Sarajevo indeks Sebije Izetbegović, u skladu sa naredbom Opštinskog suda Sarajevo.

Izetbegović, prema ranijoj odluci Senata, može nastaviti raditi kao liječnica, jer joj nije poništena specijalizacija za ginekologinju, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu.

Ona je ocijenila da je riječ o politički motiviranom procesu.

Izetbegović je direktorica KCUS-a od 2016. godine. Mandat joj ističe u januaru 2024. godine.

Proteklih godina je KCUS napustio veći broj ljekara i medicinskog osoblja, javno iznoseći nezadovoljni stanjem ovoj zdravstvenoj instituciju.

Saglasnost za imenovanje direktora KCUS-a daje ministar zdravstva Federacije BiH.

Vlasnici/osnivači su Federacija BiH i pet od ukupno deset kantona u ovom entitetu - Zeničko-dobojski (ZDK), Bosanskopodrinjski (BPK), Unsko-sanski (USK), Srednjobosanski (SBK) i Kanton Sarajevo (KS).

Upravni odbor KCUS-a ima 11 članova i Vlada Federacije ga imenuje na prijedlog osnivača ove ustanove na mandat od četiri godine.

Dva člana predlaže Kanton Sarajevo, a po jednog ostala četiri kantona. Pored toga, dva člana predlaže Federalno ministarstvo zdravstva, a tri člana su iz reda uposlenika KCUS-a od kojih najmanje dva moraju biti zdravstveni radnici.

Vlada Federacije BiH je u aprilu 2022. imenovala deset članova, pri čemu je imenovala samo jednog člana ispred Kantona Sarajevu, te tri člana iz reda uposlenih u KCUS-u.

Vlast u Kantonu Sarajevo čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda (NiP) i Naša stranka (NS). Te stranke su i u trenutnoj Vladi Federacije BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG