Linkovi

Ukrajina saopštila da ima ofanzivni uspjeh u odbrani Bahmuta


Bahmut, 7. maj 2023.
Bahmut, 7. maj 2023.

Ukrajinska vojska je pozdravila nedavna dostignuća oko Bahmuta kao svoj prvi uspješan kontranapad u borbi protiv ruskih snaga koje se bore za kontrolu nad istočnim gradom, javio je Reuters.

Ali Kijev je također saopštio da je situacija u Bahmutu teška. Upozorio je da Moskva nije promijenila svoj cilj da zauzme grad i da šalje jurišne trupe u predgrađe Bahmuta.

Ukrajinska vojska saopštila je prošle nedjelje da je počela da potiskuje ruske snage nazad u i oko Bahmuta nakon mjeseci teških borbi, a Moskva je priznala da su se njene snage povukle sjeverno od grada.

"Napredovanje naših trupa duž pravca Bahmuta je prvi uspjeh ofanzivnih akcija u odbrani Bahmuta", rekao je 15. maja general-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant Kopnene vojske, u saopštenju objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

On je dodao je posljednjih nekoliko dana pokazalo da "možemo da idemo naprijed i uništimo neprijatelja čak i u ovako izuzetno teškim uslovima".

"Borimo se sa manje resursa od neprijatelja. Istovremeno, u stanju smo da uništimo njegove planove", naveo je Siriski.

Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su se teške borbe nastavile u Bahmutu i oko njega i da je tamo "sve" teško.

"Rusi nisu promijenili svoje ciljeve. Oni šalju jurišne trupe u predgrađe Bahmuta", napisala je ona na Telegramu.

Reuters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje sa ratišta.

Moskva, koja je započela punu invaziju na Ukrajinu prije skoro 15 mjeseci, vidi Bahmut kao odskočnu dasku za napade na druge ukrajinske gradove.

Kijev je ranije saopštio da održavanje odbrane Bahmuta omogućava vojsci da pripremi svoju očekivanu kontraofanzivu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG