Linkovi

U Sarajevu opsežna akcija policije, optužen načelnik Općine Stari grad


Ibrahim Hadžibajrić
Ibrahim Hadžibajrić

Na području glavnog grada BiH policija je u utorak u opsežnoj akciji protiv organizovanog kriminala, pranja novca i korupcije oduzela dokumentaciju, novac, nakit, vozila. Objavljeno je da je podignuta optužnica protiv načelnika jedne od centralnih gradskih općina.

Opsežnu akciju protiv organizovanog kriminala, pranja novca i korupcije, u čemu im pomaže i EUROPOL, policija je provela od jutarnjih sati 9. maja. Popodne u utorak je iz policije saopćeno da i dalje više od 150 policajaca pretresa stambene objekte, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila.

Akcija kodnog naziva 'Start' se odnosi na više od 10 fizičkih i pravnih osoba, koje se sumnjiče za organizirani krminal i zlouporabe u višemilijunskim iznosima.

Pretresi se vrše na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža, na više od 20 lokacija. Na fotografijama koje su objavile vlasti vide se policajci na ulazu u Općinu Stari grad, jednu od centralnih sarajevskih općina.

Istovremeno, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Kantona Sarajevo protiv načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića, potvrđeno je iz tog tužiteljstva na dan akcije 'Start', prenosi agencija Fena.

Hadžibajrić se tereti da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad, te je optužen zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa, potvrdila je glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo Azra Bavčić.

Kako je rekla Bavčić, za glavni pretres postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje 26 svjedoka, vještaka medicinske struke i izvođenje više od 200 materijalnih dokaza.

Iz tužiteljstava BiH i Kantona Sarajevo o akciji 'Start' su još kazali kako se radi o kaznenim djelima organiziranog kriminala i pranja novca, kao i koruptivnim kaznenim djelima zlouporabe položaja ili ovlasti i primanje i davanje dara.

Nakon okončanja aktivnosti na terenu postupajući tužitelji donijet će odluku o daljim aktivnostima, prema svim osumnjičenima u predmetu, naveli su iz tužiteljstva.

Akcija se provodi u koordinaciji sa EUROPOL-om, agencijom Evropske unije za suradnju u provođenju zakona, zaduženom za za borbu protiv kriminala i provođenje zakona Evropske unije, osnovana 1998. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG