Linkovi

Više od 100 hiljada izbjeglih iz Sudana zbog rata


Ova satelitska fotografija snimljena 28. aprila 2023. i koju je objavio Maxar Technologies, prikazuje glavni prelaz na sudanskoj granici Argeen s Egiptom, dok autobusi čekaju u redu za evakuaciju putnika u Egipat
Ova satelitska fotografija snimljena 28. aprila 2023. i koju je objavio Maxar Technologies, prikazuje glavni prelaz na sudanskoj granici Argeen s Egiptom, dok autobusi čekaju u redu za evakuaciju putnika u Egipat

Više od 100 hiljada stanovnika Sudana je dosada izbjeglo iz zemlje zbog borbi dvije vojne frakcije, koje traju tri sedmice.

Postoji rizik od humanitarne krize, rekli su u utorak, 2. maja, zvaničnici UN-a dok su pucnjave i eksplozije odjekivale prijestolnicom Kartumom uprkos drugom sporazumu o prekidu vatre.

Sukob rizikuje da preraste u širu katastrofu jer se osiromašeni susjedi Sudana suočavaju sa izbjegličkom krizom i borbama koje ometaju isporuku pomoći ovoj zemlji u kojoj se dvije trećine ljudi već oslanja na neku spoljnu pomoć.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da će Kairo pružiti podršku dijalogu u Sudanu između suparničkih vojnih frakcija, ali i da "pazi da se ne miješa u njihove unutrašnje stvari".

"Mogao bi da bude pogođen cijeli region", upozorio je Sisi u intervjuu za japanske novine u utorak dok se izaslanik vrhovnog komandanta sudanske vojske, koji predvodi jednu od zaraćenih strana, sastao sa egipatskim zvaničnicima u Kairu.

Zvaničnici UN-a rekli su da šef UN-a za pomoć Martin Grifits namjerava da posjeti Sudan u utorak, ali još uvijek treba da se potvrdi tajming.

Svjetski program za hranu UN-a saopštio je u ponedjeljak da nastavlja rad u sigurnijim dijelovima zemlje nakon pauze ranije u sukobu, u kojem je ubijeno nekoliko pripadnika ove organizacije.

Komandanti armijskih i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) koji su ranije dijelili vlast kao dio međunarodno podržane tranzicije ka slobodnim izborima i civilnoj vladi ne pokazuju znake povlačenja, ali ni jedan ni drugi izgleda da nisu u stanju da obezbijede brzu pobjedu.

To je izazvalo avet produženog sukoba koji bi mogao da privuče spoljne sile, izvješta Reuters.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG