Linkovi

Papa je otvoren za pomoć u povratku ukrajinske djece odvedene u Rusiju


Papa Franjo razgovara s novinarima tokom konferencije za novinare u svom avionu za Rim, nakon svoje posjete Mađarskoj, 30. aprila 2023.
Papa Franjo razgovara s novinarima tokom konferencije za novinare u svom avionu za Rim, nakon svoje posjete Mađarskoj, 30. aprila 2023.

Papa Franjo rekao je u nedjelju da je Vatikan voljan pomoći da se olakša povratak ukrajinske djece odvedene u Rusiju tokom rata.

Rekao je da je Sveta Stolica već pomogla u posredovanju u nekim razmjenama zatvorenika i da će učiniti "sve što je ljudski moguće" da ponovo spoji porodice.

"Svi ljudski gestovi pomažu. Gestovi okrutnosti ne pomažu", rekao je papa na konferenciji za novinare tokom povratka kući iz Mađarske.

Franjo je također otkrio da je u toku tajna mirovna "misija". Međutim, nije naveo detalje na pitanje da li je tokom razgovora u Budimpešti ovog vikenda sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ili predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Mađarskoj govorio o mirovnim inicijativama.

"Stoga sam na raspolaganju", rekao je Franjo. "Postoji misija koja nije javna i koja je u toku; kada bude javna, pričat ću o tome."

Međunarodni krivični sud je prošlog mjeseca izdao nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i ruskog povjerenika za djecu, optužujući ih za ratne zločine zbog otmice djece iz Ukrajine.

Rusija je negirala bilo kakvo krivično djelo, tvrdeći da su djeca premještena radi njihove sigurnosti.

Prošle sedmice ukrajinski premijer Denis Šmihal sastao se s papom u Vatikanu i zamolio ga da pomogne u povratku ukrajinske djece oduzete nakon ruske invazije.

"Zamolio sam Njegovu Svetost da nam pomogne da vratimo Ukrajince, ukrajinsku djecu koja su zatočena, uhapšena i kriminalno deportovana u Rusiju", rekao je Šmihal za Asocijaciju stranih novinara nakon audijencije.

Franjo je podsjetio da je Sveta Stolica omogućila neke razmjene zatvorenika, radeći preko ambasada, te da je bila otvorena za zahtjev Ukrajine da se ukrajinska djeca ponovo spoje sa njihovim porodicama.

Razmjena zatvorenika "prošla je dobro. Mislim da bi i za ovo moglo dobro proći. Važno je", rekao je on o okupljanju porodice. "Sveta Stolica je na raspolaganju da to učini jer je to prava stvar", dodao je. "Moramo učiniti sve što je ljudski moguće."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG