Linkovi

Kubanski predsjednik Diaz-Canel osvojio drugi petogodišnji mandat


Mugel Diaz-Canel ulazi u drugi mandat na poziciji predsjednika Kube
Mugel Diaz-Canel ulazi u drugi mandat na poziciji predsjednika Kube

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel izborio je u srijedu drugi petogodišnji mandat na glasanju u parlamentu za koje je bio jedini kandidat u zemlji u kojoj je politička opozicija nezakonita.

Kandidatura Diaz-Canela potvrđena je sa 97,66 posto glasova u Nacionalnoj skupštini Komunističke partije Kube, saopštio je njen predsjednik Esteban Lazo u Domu.

"Uzimajući u obzir objavljene rezultate, proglašavam poslanika Miguela Maria Diaz-Canela Bermudeza za izabranog predsjednika Republike", rekao je Lazo, piše AFP.

Diaz-Canel (62) je od 2018. prvi civilni lider Kube nakon skoro 60 godina hegemonije braće Castro, obećavajući da će "uvijek braniti stranku" čak i dok je krenuo u potragu za opreznom ekonomskom liberalizacijom.

Njegovih prvih pet godina na vlasti obilježila je najgora ekonomska kriza u posljednje tri decenije i široko kritiziran odgovor na istorijske antivladine proteste pokrenute pooštravanjem američkih sankcija.

Pod Diaz-Canelom, elektronskim inženjerom po obrazovanju, Kuba je nastojala ubrzati otvaranje ekonomije za mala preduzeća u stotinama sektora koji su prethodno bili pod isključivom državnom kontrolom.

Prije dvije godine pokrenuo je monetarnu reformu kojom je okončan vještački paritet s američkim dolarom, ali je podstakla inflaciju i naglo devalvirala lokalnu valutu -- još jedan udarac posrnuloj ekonomiji teško pogođenoj američkim sankcijama koje su na snazi od 1962. i padom u turizmu zbog pandemije korona virusa.

Reforme pod Diaz-Canelom "nisu značile potpunu i sveobuhvatnu tranziciju na mješovitu ekonomiju" privatnih i javnih preduzeća, izjavio je za AFP analitičar Arturo Lopez-Levy sa Autonomnog univerziteta u Madridu.

Većina kompanija na Kubi je još uvijek pod državnom kontrolom.

"Neke ekonomske promjene se nisu dogodile, a druge koje su se dogodile ostavile su mnogo skepticizma", rekao je Lopez-Levy.

Kubanci se svakodnevno suočavaju s nestašicom hrane, lijekova i goriva, a od dolaska mobilnog interneta 2018. godine sve više se pojavljuju na društvenim mrežama kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Ali 2021. godine najveći protesti od revolucije koju je predvodio Castro 1959. naišli su na oštar odgovor. Desetine je povrijeđeno i više od 1.300 zatvoreno, a jedna osoba je poginula prema posmatračima prava.

Od tada, Kuba je doživjela egzodus bez presedana, s više od 300.000 njenih državljana koji su otišli na druge obale samo 2022. godine.

Prema kubanskom zakonu, predsjednik ne može služiti više od dva uzastopna mandata.

Od 2021. Diaz-Canel je također bio prvi sekretar komunističke partije -- najmoćnije pozicije u zemlji koju su dugo imali revolucionarni vođa Fidel Castro, a potom i njegov brat Raul.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG