Linkovi

Ruski napadi dronom na Odesu, teške borbe na istoku Ukrajine


Bahmut, 15. travanj
Bahmut, 15. travanj

Rusija je rano u srijedu napala južni lučki grad Odesu dronovima iranske proizvodnje, izvijestile su ukrajinske vlasti, dok borbe ne prestaju u istočnoj regiji Donjeck u kojoj traje višemjesečna borba za grad Bahmut.

"Ovog puta, 10 od 12 bespilotnih letjelica Shahed kamikaze uništili su pripadnici Odesine protuzračne raketne brigade Južnog zračnog zapovjedništva", navela je vojska.

Šef vojne uprave u regiji Odesa Jurij Kruk rekao su dronovi gađali javne objekte, ali da još nema izvještaja o žrtvama.

Ukrajinski branitelji su na istoku zemlje odbili više od 60 napada dok ruske trupe nastavljaju napad na Bahmut, Avdijivku i Marinku, rekao je ukrajinski Glavni stožer 19. travnja.

Najžešće bitke vode se za Bahmut i Marinku, koji su i dalje epicentar borbi, istakla je vojska.

Mjeseci borbi za Bahmut prerasli su u jednu od najkrvavijih bitaka ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu su obje strane navodno pretrpjele teške gubitke.

Uoči sastanka Ukrajinske obrambene kontaktne skupine, koju čine deseci zemalja koje pružaju vojnu pomoć Kijevu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na slanje više oružja i streljiva Ukrajini.

"Ogromna količina oružja, streljiva i zaliha već su dostavljeni Ukrajini, ali moramo učiniti više", rekao je Stoltenberg za CNN 18. travnja.

"Moramo osigurati da Ukrajinci budu u poziciji u kojoj mogu probiti ruske linije i također preko minskih polja i biti u poziciji u kojoj mogu osloboditi, preuzeti teritorij", rekao je.

Kontakt skupina trebala bi se ponovno sastati 21. travnja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 18. travnja posjetio je ukrajinske snage u blizini linije fronta u regiji Donjeck, obilazeći napredne položaje u Avdijivki, priopćio je 18. travnja predsjednički ured.

Zelenski je u večernjoj videoporuci rekao da je posjetio vojnike koji "obuzdavaju i postupno uništavaju ovo rusko zlo 419 dana i devet godina", misleći na borbe koje su izbile još 2014. godine između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija u regijama Donjeck i Lugansk.

Posjet Zelenskog Donjecku uslijedio je nekoliko sati nakon što je Kremlj izvijestio da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio u iznenadnom posjetu djelomično okupiranim ukrajinskim regijama Herson i Lugansk.

Putin je posjetio ruski vojni stožer i sastao se sa zapovjednicima u Hersonu i Lugansku, priopćio je Kremlj.

Vijest o posjetu dočekana je s bijesom u Kijevu, gdje je predsjednički pomoćnik Mihailo Podoljak rekao da je Putin obišao "okupirane i razorene teritorije kako bi posljednji put uživao u zločinima svojih miljenika".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG