Linkovi

Počinioci priznali napad na atletičare iz BiH


Transparenti na protestu "Mi smo kultura" u Podgorici.
Transparenti na protestu "Mi smo kultura" u Podgorici.

Četvorica maloljetnika osumnjičenih za napad na dvojicu mladih bosanskohercegovačkih atletičara krajem prošle nedjelje u Baru priznali su djelo koje im se stavlja na teret, istovremeno izražavajući kajanje i poručujući da napa

Osumnjičenima, koji su u prisustvu roditelja saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu Bar, tužilac nije odredio zadržavanje, saopštio je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić za portal "Primorski", navodeći da nije bilo osnova za zadržavanje jer se radi o maloljetnim licima.

"Oni su priznali djelo i izrazili žaljenje i kajanje zbog onog što su učinili. Takođe, kazali su da do napada nije došlo na nacionalnoj osnovi. S obzirom na to da se radi o maloljetnim licima, nije bilo osnova za zadržavanje", saopštio je Đurišić i dodao da će protiv njih biti nastavljena dalja zakonska procedura.

Policija je ranije podnijela krivičnu prijavu protiv dvojice petnaestogodišnjaka i dvojice sedamnaestogodišnjaka zbog napada na maloljetnike iz Sarajeva, u subotu u Baru, dok je peti napadač, osamnaestogodišnji Božidar Kaluđerović.

Dvojica maloljetnih sportista Atletskog kluba "Sarajevo" napadnuti su ispred prodavnice u barskom naselju Šušanj, pri čemu je jedan od njih zadobio teže povrede nosa i vilične kosti i operisan je u Sarajevu.

Otpravnica poslova Crne Gore pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Povodom napada na bosanskohercegovačke atletičare u Baru, šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH Zlatan Burzić pozvao je danas na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Crne Gore u Sarajevu Satku Hajdarpašić, prilikom čega je istakao zabrinutost zbog posljednjih dešavanja, uvažavajući prijateljske odnose dvije zemlje.

Anadolija je prenijela da je Burzić ocijenio neprihvatljivim napad na dječake koji su u Crnu Goru otišli sa svojim sportskim klubom kako bi sklapali nova prijateljstva, a umjesto toga su osjetili svu brutalnost maloljetničke delikvencije.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopštilo je da je Burzić u razgovoru sa Hajdarpašić izrazio očekivanje da će počinioci, iako maloljetni, biti najstrožije kažnjeni.

Prema navodima saopštenja, on je “istakao zadovoljstvo činjenicom da je policija promptno identificirala i uhapsila počinioce te izrazio povjerenje u rad pravosudnih organa Crne Gore kako bi se ovaj vandalski čin adekvatno sankcionirao”.

Otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Sarajevu saopštila je da je cjelokupna crnogorska javnost zgrožena ovim nemilim događajem i uputila izvinjenje bosanskohercegovačkoj javnosti.

"U svoje lično ime, u ime Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, cjelokupne Vlade Crne Gore, crnogorskog društva, molim bosanskohercegovačku javnost da primi naše izvinjenje. Najoštrije osuđujemo ovakav vid ponašanja prema našim gostima, jer u Crnoj Gori želimo i težimo da se svi osjećaju kao kod kuće", kazala je, između ostalog, Hajdarpašić.

Ona je sagovornika informisala i o tome da je protiv jednog od napadača, koji je punoljetan, Osnovno državno tužilaštvo u Baru već podnijelo krivičnu prijavu, a nakon što mu je određen pritvor u trajanju od 72 sata.

"Burzić je na kraju naglasio da je domaća javnost uznemirena ovakvim incidentom te da ćemo pratiti razvoj situacije u konkretnom slučaju, kao i da je ovo test za cjelokupno društvo, ali prvenstveno pravosudni sistem Crne Gore", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG