Linkovi

Ministar odbrane Srbije: Vojna vježba sa snagama SAD sredinom juna


Minsitar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović na administrativnoj liniji
Minsitar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović na administrativnoj liniji

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je 4. aprila da će sredinom juna na jugu Srbije biti vježba vojski SAD, Srbije i 10 partnerskih država "Platinasti vuk".

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je 4. aprila da će sredinom juna na jugu Srbije biti vježba vojski SAD, Srbije i 10 partnerskih država "Platinasti vuk".

On je za Televiziju B92 kazao da u tome "nema nikavih skrivenih signala i poruka ili probnih balona", te da Srbija ne napušta kurs vojne neutralnosti.

Kazao je da je održavanje te vježbe, pijre dvije sedmice Vlada Srbije odborila na osnovu procjene vojnog vrha i konsultacija s predsjednikom Srbije.

Rekao je da je procjena Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i države, kroz odluku Vlade, da je ta vojna vježba bitna za pripadnike Vojske Srbije da jačaju sposobnosi i nivo obuke.

"Vodili smo se značajem (te vežbe) za Vojsku Srbije i međnarodnim ugledom države", kazao je.

"To je najveća međunarodna vojna vežba na teritoriji Srbije i to nije nikakav deo tajne niti je sakriveno... to je javna odluka Vlade Srbije od pre dve nedelje da se odbori ta jedna vežba", rekao je Vučević i dodao: "To nije nikakava naznaka, skrivena ili javna, da Srbija napušta kurs vojne neutralnosti niti to znači da mi naginjemo na jednu ili drugu strani u ukrajinskom sukobu", kazao je on, prenosi Beta.

Demostat je nedavno objavio da će to biti prva multilateralna vojna vježba u Srbiji, od kada je izbio sukob u Ukrajini.

Vježba "Platinasti vuk" prvu put je u Srbiji izvedena 2014, na prostoru baze "Jug" kraj Bujanovca.

Srbija je krajem februara 2022. donijela odluku u skladu za zaključcima Savjeta za nacionalnu bezbjednost i principima vojne neutralnosti, da Vojska Srbije do daljnjeg prekine sve vojne vježbe sa stranim partnerima, i sa Istoka i sa Zapada.

Ali, ponovno održavanje međunarodnih vojnih vježbi je 23. marta ove godine pomenuo viši savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet, kada je na Twitteru zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog konstruktivnog angažmana u Ohridu, kao i zbog "ponovnog angažovanja sa SAD u odbrambenim vojnim vježbama" uzšta je naveo natpis "#PlatinumWolf".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG