Linkovi

MMF postigao sporazum sa Ukrajinom o programu od 15,6 milijardi dolara


Logo MMF-a
Logo MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je 21. marta da je postigao dogovor na nivou osoblja sa Ukrajinom o četvorogodišnjem finansijskom paketu u vrijednosti od oko 15,6 milijardi dolara, nudeći zemlji potrebna sredstva dok nastavlja borbu protiv ruske invazije.

Sporazum, koji još uvijek mora ratificirati odbor MMF-a, uzima u obzir put Ukrajine ka pristupanju Evropskoj uniji nakon rata.

Fond je rekao da se očekuje da će njegov izvršni odbor raspravljati o odobrenju u narednim sedmicama.

"Opšti ciljevi programa vlasti su održavanje ekonomske i finansijske stabilnosti u okolnostima izuzetno visoke neizvjesnosti, vraćanje održivosti duga i podrška oporavku Ukrajine na putu ka pridruživanju EU u poslijeratnom periodu", rekao je zvaničnik MMF-a Gavin Grey u izjavi kojom se najavljuje sporazum.

Osoblje MMF-a je u utorak obavijestilo članove odbora o sporazumu - koji bi bio najveći paket zajma za Ukrajinu od invazije Rusije 24. februara 2022. - i odbor ga je podržao, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem, piše Reuters.

Globalni zajmodavac je rekao da se očekuje da će sporazum pomoći u oslobađanju velikog finansiranja Ukrajine od međunarodnih donatora i partnera, ali nije naveo detalje.

Zajmovi MMF-a obično otključavaju podršku Svjetske banke i drugih zajmodavaca.

Proračuni su u prošlosti procjenjivali troškove rekonstrukcije u stotinama milijardi dolara.

Osoblje MMF-a trenutno očekuje da će se promjena realnog bruto domaćeg proizvoda Ukrajine za 2023. kretati od -3 posto do +1 posto, dodao je Grey.

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal pozdravio je sporazum i zahvalio MMF-u na podršci.

"U uslovima rekordnog budžetskog deficita, ovaj program će nam pomoći da finansiramo sve kritične rashode i obezbjedimo makroekonomsku stabilnost i ojačamo našu interakciju sa drugim međunarodnim partnerima", naveo je on u poruci na Telegramu.

Američka ministarka finansija Janet Yellen, koja je prošlog mjeseca boravila u iznenadnoj posjeti Ukrajini, pozdravila je dogovor nakon višemjesečnog nastojanja da MMF krene naprijed s novim finansijskim paketom za Ukrajinu.

"Ambiciozan i na odgovarajući način uslovljen program MMF-a je ključan za podupiranje reformskih napora Ukrajine, uključujući jačanje dobrog upravljanja i rješavanje rizika od korupcije, te pružanje prijeko potrebne finansijske podrške", rekla je ona u saopštenju.

SAD su najveći dioničar MMF-a.

Ukoliko bude odobren, kako se očekuje, ukrajinski program bi bio najveći zajam MMF-a zemlji koja je uključena u aktivan sukob.

Fond je prošle sedmice promijenio pravilo kako bi dozvolio nove programe zajmova za zemlje koje se suočavaju s "izuzetno visokom neizvjesnošću", ne navodeći Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG