Linkovi

Uskoro dostupan brzodjelujući lijek protiv migrene 


FILE PHOTO: The Pfizer logo is pictured on their headquarters building
FILE PHOTO: The Pfizer logo is pictured on their headquarters building

Američka agencija za hranu i lijekove, FDA, odobrila je Pfizerov brzodjelujući sprej namijenjen liječenju migrena. Lijek zvan Zavzpret mogao bi biti dostupan u Sjedinjenim Državama od jula.

Zavzpret, poznat i kao Zavegepant, uzima se u obliku spreja kroz nos, a faza 3 studije o lijeku otkrila je da je nekim osobama koje pate od migrene olakšao bol za samo 15 minuta.

Odobrenje lijeka Zavzpret označava značajan napredak i olakšanje za ljude sa migrenom kojima je potrebno olakšanje zbog bolova a preferiraju alternativne opcije u odnosu na lijekove koji imaju oralnu primjenu, a zbog kojih imaju i dodatne mučnine“, rekla je Angela Hvang iz kompanije Pfizer u saopštenju za medije.

Liječenje ovim lijekom pokazalo se boljim od placeba u ublažavanju bolova i najneugodnijih simptoma kod pacijenata, pokazuju rezultati kliničkih ispitivanja objavljeni u časopisu Lancet Neurology . Sudionici u ispitivanju koji su uzimali lijek imali su veću vjerovatnost da će se vratiti normalnim funkcijama 30 minuta do dva sata nakon uzimanja.

Lijek je testiran u randomiziranom kliničkom ispitivanju na uzorku od 1405 ljudi, pri čemu je polovina uzimala jednu dozu spreja, a ostatak je primao placebo.

Lijek se uglavnom dobro podnosi, ali može kod nekih osoba imati nuspojave mučne i povraćanja te izazvati oticanje i osip.

Migrene su jedan od najvećih uzročnika nesposobnosti za rad, a procjenjuje se da je oko 15% svjetskog stanovništva pogođeno ovim neurološkim poremećajem.

​Kako javlja Reuters, Pfizer je kupio Zavzpret, također poznat kao Zavegepant, prošle godine za oko 11 milijardi dolara od Biohavena, zajedno s drugim lijekovima za migrenu iz ove kompanije.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG