Linkovi

Disciplinski postupak protiv Zorana Čegara u sjeni krivičnih istraga


Zoran Čegar (Foto: CIN)
Zoran Čegar (Foto: CIN)

Zbog krivičnih postupaka koji se u BiH i Hrvatskoj vode protiv šefa policije Zorana Čegara za prijetnje novinarima obustavljen je disciplinski postupak koji je protiv njega pokrenuo FUP po istom osnovu.

Disciplinska komisija Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (MUPFBiH) je koncem prošlog mjeseca obustavila, do okončanja krivične istrage, postupak protiv Zorana Čegara koji se vodi protiv ovog zvaničnika policije u tužilaštvima u Dubrovniku i Sarajevu, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Šef Sektora uniformisane policije Federacije Čegar je trebao disciplinski odgovarati zbog višestrukih prijetnji i uvreda novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), upućenih u Sarajevu i Dubrovniku. Čegarovi postupci su okvalificirani kao teška povreda službene dužnosti, odnosno narušavanje javnog reda i mira te posebno nepristojno i grubo ponašanje koje narušava ugled policijskog organa.

Nakon mjesec i po Komisija Federalnog MUP-a je odlučila prekinuti rad na ovom predmetu jer je utvrdila da se po njemu postupa u krivičnim predmetima u dvije države. Mogućnost prekida rada u ovakvim slučajevima predviđena je Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti službenika Federalne uprave policije (FUP).

Komisija je službeno obaviještena da Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku osnovano sumnja da je Čegar počinio krivično djelo prijetnje te da je i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zbog iste stvari formiralo predmet protiv Čegara i da provjerava navode iz krivične prijave novinara CIN-a.

Čegar je u oktobru 2022. godine u dva navrata prijetio novinarima koji su istraživali kako je stjecao vrijednu imovinu u BiH i i Hrvatskoj. Oni su u dva navrata pokušavali stupiti u kontakt s njim, no oba puta im je uputio prijetnje i uvrede. Prvi put je u Sarajevu novinarki u telefonskom razgovoru psovao, nazvao je četnikušom i zaprijetio da će, ako ga još jednom pozove, „doći tamo odakle ga zove“. Dvadesetak dana kasnije je još ozbiljnije prijetio, omalovažavao i vrijeđao novinare CIN-a ispred Općinskog suda u Dubrovniku u Hrvatskoj gdje mu se sudi po optužbi za prevaru privatnog preduzeća sa otoka Mljeta. Novinarki CIN-a tada je poručio da će joj iščupati grkljan.

Novinari CIN-a su prijetnje prijavili lokalnim policijama u Sarajevu i Dubrovniku, a potom i Jedinici za profesionalne standarde FUP-a.

Nakon pritiska domaće javnosti i predstavnika međunarodnih institucija Federalna uprava policije je početkom novembra suspendovala Čegara.

Disciplinski postupak protiv visokog zvaničnika policije je pokrenut početkom januara na zahtjev Jedinice za profesionalne standarde FUP-a koja je utvrdila osnovanost prijave novinara CIN-a.

Tokom februara Disciplinska komisija je održala dvije javne rasprave. Čegar se nije pojavio ni na jednoj. Prvi put je na raspravu poslao advokata da ga zastupa, ali mu nije obezbijedio valjanu punomoć. Čegar se nije pojavio ni na novoj raspravi nekoliko dana kasnije. Komisija je pismeno obaviještena da je on izostao zbog zdravstvenih problema. Priložena je i medicinska dokumentacija, ali je Komisija nije prihvatila jer nije bila ovjerena. Njegov advokat je u međuvremenu dobio punomoć, ali se ni on nije pojavio na drugoj raspravi, pravdajući se da odbranu nije mogao pripremiti zbog zdravstvenog stanja klijenta.

Tokom rasprave saslušan je disciplinski tužilac koji je prenio navode iz prijava novinara CIN-a te i Čegarovu izjavu datu u Jedinici za profesionalne standarde FUP-a. Članovi Komisije su imali priliku preslušati i pregledati tonske i videozapise događaja u Sarajevu i Dubrovniku.

Prema navodima disciplinskog tužioca, Čegar je priznao da je u telefonskom razgovoru u Sarajevu novinarku CIN-a nazvao četnikušom i zaprijetio da će doći tamo odakle ga ona zove. Objasnio je da je ove riječi uputio novinarki jer je, navodno, isprovociran čestim pozivima i postavljanjem uvredljivih pitanja.

U izjavi o dešavanjima pred sudom u Dubrovniku Čegar je također priznao da je novinarki CIN-a uputio prijetnje i uvrede. Ovaj čin je opravdao iznoseći niz neistina. Rekao je, naime, da je novinarki prijetio zato što mu je rekla da će „uništiti njega i njegovo kopile“. On je, također, izjavio da je novinarka CIN-a zvala njegovu nevjenčanu suprugu, kao i zakonitu suprugu u Njemačkoj, govoreći da on ima kopile sa uposlenicom, zbog čega je njegova zakonita supruga podnijela zahtjev za razvod braka.

Čegar je negirao da je još dvojicu novinara CIN-a vrijeđao pred Općinskim sudom u Dubrovniku, rekavši i to da ih ne poznaje. Disciplinski tužilac je rekao da se Čegarovi odgovori kose sa onim što se vidi i čuje na videozapisu koji je sačinjen pred Sudom u Dubrovniku.

Na koncu, disciplinski tužilac je, uz ostalo, rekao da je sloboda štampe jedno od najvećih vrijednosti demokratskog društva te da iz te slobode proističe i pravo slobode novinara da iznesu istinu u javnost. Rekao je da je oteževajuća okolnost kada su oni koji prijete novinarima i vrijeđaju ih policijski službenici čija bi jedna od osnovnih zadaća morala biti sprovođenje zakona i zaštita sigurnosti i slobode ljudi, a samim tim i slobode novinara i štampe.

XS
SM
MD
LG