Linkovi

Xi Jinping po treći put predsjednik Kine, Putin mu čestitao


Xi Jinping
Xi Jinping

Xi Jinping u petak je dobio jednoglasnu potporu gotovo 3.000 članova kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa, te osigurao treći petogodišnji predsjednički mandat.

Time je postao najmoćniji čelnik zemlje nakon Mao Zedonga. Jedini je kineski čelnik koji je izabran po treći put na mjesto šefa države. Godine 2018. ukinuo je ograničenja predsjedničkih mandata.

Xi Jinping (69) prisegnuo je da će poštovati Ustav Kine.

Na izborima nije bilo drugog kandidata, a glasovanje, na kojem je sudjelovalo 3.000 delegata, trajalo je sat vremena, dok su rezultati prebrojani elektronski za 15 minuta.

Na istoj sjednici izabran je i novi predsjednik kineskog parlamenta Zhao Leji, kao i potpredsjednik parlamenta Han Zheng.

Očekuje se da će u naredna dva dana biti imenovani ili izabrani i članovi kineske vlade, kao i novi kineski premijer, Li Keqiang.

Xi Jinping je u listopadu prošle godine na 20. kongresu Komunističke partije Kine treći put izabran za generalnog tajnika Komunističke partije Kine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Xiju treći predsjednički mandat.

Putin je rekao kako je siguran da dvojica čelnika mogu unaprijediti svoju suradnju u najvažnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima, priopćio je Kremlj.

"Uvjeren sam da ćemo, radeći zajedno, osigurati proširenje plodonosne rusko-kineske suradnje u raznim područjima", poručio je Putin Xiju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG