Linkovi

Borba za Bahmut, Zelenski optužio Rusiju za "teroriziranje civila"


Vojnici dobrovoljci pucaju na ruske položaje u blizini Bahmuta, Donjecka oblast, Ukrajina, srijeda, 8. mart 2023. (AP Photo/Libkos)
Vojnici dobrovoljci pucaju na ruske položaje u blizini Bahmuta, Donjecka oblast, Ukrajina, srijeda, 8. mart 2023. (AP Photo/Libkos)

Ukrajinski branitelji odbili su novi val ruskih napada u Bahmutu, u kojem višemjesečna bitka za kontrolu nad ovih istočnim gradom uzima veliki broj ljudskih žrtava na obje strane.

Ruske snage pokrenule su 102 napada u i oko Bahmuta u pokušaju da opkole grad, izvijestio je Glavni stožer Oružanih snaga 10. ožujka.

Žestoke borbe su u tijeku u drugim dijelovima Donjecke regije, s fokusom na gradove Liman, Avdijivka i Šahtarsk, navela je vojska.

U Rubižnom, u susjednoj regiji Luhansk, ukrajinska vojska je rekla da ruske snage koriste civile kao živi štit.

"Neprijatelj smješta osoblje u stambene četvrti, skrivajući se iza civilnog stanovništva. Pripadnici okupacijskih snaga smješteni su na prvom i drugom katu, a civili su ostavljeni da borave iznad", izvijestio je Glavni stožer.

Najnovije borbe uslijedile su nakon vala ruskih napada diljem Ukrajine u kojima je ubijeno najmanje devet civila i prouzročena šteta na elektroenergetskoj infrastrukturi, na što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno optužio Rusiju za teror nad civilima.

Rusija je rekla da su napadi na ukrajinske civilne mete, inače prvi takve vrste od sredine veljače, bili "masivni udar odmazde" kao odgovor na, kako tvrdi Kremlj, prošlotjedni "teroristički napad" koji su orkestrirali Ukrajinci u ruskoj regiji Brijansk, koja graniči s Ukrajinom.

Kijev je opovrgnuo bilo kakvu umiješanostu taj napad, navodeći da bi Moskva možda traži izgovor za operacije "lažne zastave" i tako organizirala nove napade na Ukrajinu.

Rusija je potvrdila da je koristila hipersonične projektile Kinžal (Bodež) u napadima 9. ožujka.

"Okupatori mogu samo terorizirati civile. To je sve što mogu učiniti. Ali to im neće pomoći. Neće izbjeći odgovornost za sve što su učinili", rekao je Zelenski nakon napada, koji su uzrokovali i višestruka isključenja struje diljem zemlje.

Rusija je demantirala da je ciljala na civile, unatoč brojnim dokazima koji govore suprotno.

Nuklearna elektrana Zaporižje, najveća u Europi, privremeno je isključena iz električne mreže zemlje.

Ukrajinski operater električne mreže Ukrenerho objavio je u četvrtak u kasnim poslijepodnevnim satima da je struja ponovno uspostavljena.

Glasnogovornica Bijele kuće Olivia Dalton istakla je da je "poražavajuće vidjeti ove brutalne, neopravdane napade na civilnu infrastrukturu diljem Ukrajine" te dodala da će Sjedinjene Države nastaviti opskrbljivati Kijev sustavima protuzračne obrane.

XS
SM
MD
LG