Linkovi

Biden se sastaje sa Ursulom von der Leyen: Razgovori o Kini, klimatskim subvencijama


Bijela kuća.
Bijela kuća.

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u petak u Bijeloj kući s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen kako bi razgovarali o potencijalnim sankcijama protiv Kine zbog zabrinutosti da se Peking sprema poslati oružje Rusiji, i frustracije Evrope zbog planova Washingtona da subvencionira američke kompanije u uvjetima inflacije Zakon o smanjenju.

Biden i von der Leyen će također razgovarati o koordinaciji SAD-a i EU u borbi protiv klimatske krize kroz ulaganje u čistu tehnologiju zasnovanu na sigurnim lancima snabdijevanja, rekla je u saopćenju sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Sastanak je dolazi u naletu diplomatije na visokom nivou sa evropskim liderima za koordinaciju podrške Ukrajini u odbrani godinu dana nakon ruske invazije. Biden se prošle sedmice u Washingtonu sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Prošlog mjeseca otputovao je u Kijev da se sastane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, zatim u Varšavu da posjeti poljskog predsjednika Andrzeja Dudu i lidere bukureštanske devetke.

"Izbacite rizik ove zavisnosti"

Usred rata protiv Ukrajine, Evropa se utrkuje da okonča svoje oslanjanje na Rusiju u pogledu fosilnih goriva povećanjem domaće proizvodnje obnovljive energije. Da bi se to postiglo, bio bi potreban veći pristup kritičnim mineralima kao što su litijum, kobalt i rijetki zemni metali, od kojih većinu prerađuje Kina.

"Kina proizvodi 98 posto europskih zaliha rijetkih metala", rekla je von der Leyen tokom zajedničke konferencije za novinare s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Kingstonu, Ontario, ranije ove sedmice. "Evropa mora ukloniti rizik ove ovisnosti."

Von der Leyen je, međutim, bila opreznija u pridruživanju Bidenovoj administraciji upozoravajući Kinu da ne naoružava Moskvu u svojim ratnim naporima. Tokom konferencije za novinare sa Scholzom u Njemačkoj, ranije ovog meseca, ona je rekla da "za sada nema dokaza" koji sugerišu da Kina to radi i da je pitanje sankcija protiv Pekinga "hipotetičko pitanje".

Diskriminatorna subvencija

Još jedna ključna tema je plan Bidenove administracije da američkim kompanijama obezbijedi 369 milijardi dolara zelenih subvencija i poreznih kredita s ciljem prepolovljenja emisija ugljika do 2030. prema Zakonu o smanjenju inflacije iz 2022, koji EU smatra diskriminatornim. U oktobru je uspostavljena specijalna radna grupa kako bi se pozabavila ovim problemima i izbjegla transatlantska utrka za subvencije.

Očekuje se da će Biden i von der Leyen započeti pregovore kako bi EU omogućili da ima status sličan statusu partnera u slobodnoj trgovini kako bi mogla biti izuzeta od klauzule Zakona o smanjenju inflacije koja zahtijeva da određeni postotak minerala koji se koriste u proizvodnji baterija budu domaće proizvodnje ili dolazi od slobodnog trgovinskog partnera.

EU i Kanada rade na uspostavljanju "zelenog saveza" za razvoj odgovarajućih ekonomija koja su "klimatski neutralna, kružna i efikasna u pogledu resursa".

XS
SM
MD
LG