Linkovi

Hill: Srbija plaća visoku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji


Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill
Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Christopher Hill izjavio je u srijedu da će Srbija morati da donese odluku o sankcijama Rusiji jer zbog neuvođenja, kako je ocijenio, plaća visoku cijenu.

On je u intervjuu za novopazarski radio Sto plus koji prenosi Beta kazao da je veoma važno da Srbija ne čeka da postane članica Evropske unije (EU), već da svoju politiku, u postupku pristupanja, usklađuje sa EU, pa i po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

"Moramo da znamo da je Rusija brutalno napala svog susjeda, mnoge male evropske države su uvele sankcije, iako je to bilo teško za njih, ali su to uradile jer je to ispravno. Vjerujem i da će Srbija to shvatiti, nikada nije kasno da se učini prava stvar", rekao je Hill.

Na pitanje šta najviše usporava napredak Srbije ka EU - neuvođenje sankcija Moskvi, nedovoljan napredak u dijalogu sa Prištinom, stanje demokratije ili problemi unutar same EU, ambasador Hill je kazao da bi najiskreniji odgovor bio "sve to zajedno".

"Ali najvažnije je da se građani Srbije sami uvjere da je taj put ka EU pravi, a mi smatramo da jeste. Nadam se da će građani Srbije to uvidjeti, svestan sam da postoje frustracije i nezadovoljstvo što taj proces nije brži, ali je najvažnije da je Srbija na dobrom putu", ocenio je Hill.

"Srbija je dosta napredovala. Ne slažem se sa pesimistima koji govore da Srbija ide u lošem pravcu. Srbija ide u dobrom pravcu. Znam da je frustrirajuće teško i sporo, ali je na dobrom putu i mi ćemo je podržavati koliko god možemo", poručio je.

On smatra da je uticaj Moskve na Beograd negativan, te da su rezultati Rusije u Srbiji loši i da će građani morati u to da se uvjere.

"Moje mišljenje je da Rusija ne pomaže Srbiji, ni na koji način. Nisu uradili ništa da pomognu oko rješavanja pitanja Kosova, nisu učinili gotovo ništa kako bi ekonomski pomogli, čak i za njihovu energetsku podršku Srbija mora da plati", dodao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Hill je rekao da je još uvijek rano donositi ocjene ishoda sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu i da treba sačekati nove razgovore.

"Mislim da se ide u dobrom pravcu, ali moramo da sačekamo i vidimo jer niko još uvijek nije pristao ni na šta. Ne bih da govorim o konkretnim stvarima i rokovima, mislim da je bitno da se pitanja rješavaju, da se poslije 10 godina konačno formira Zajednica srpskih opština i da mnogi gledaju na ovo kao test da li je međunarodna zajednica ozbiljno zainteresovana za rješavanje tog pitanja i ja mogu reći da jeste. Samo je potrebno strpljenje", istakao je on.

Kazao je da su politički odnosi Srbije i SAD sve bolji, da ga raduje nedavni razgovor predsjednika Vučića sa državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, kao i da su stvari na ekonomskom planu dobre.

"Za što bolje odnose je neophodno da imamo što više sastanaka na najvišem nivou. Američke kompanije su prisutne u Srbiji, to su prvoklasne kompanije, sa modernim tehnologijama, a ne tehnologijama iz sedamdesetih godina. Samo u posljednjh par mjeseci smo imali posjetu dvije poslovne delegacije. Sviđa im se položaj Srbije na pragu EU, kao i što gaji ambicije da postane dio EU", rekao je.

Hill boravi u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru, što je prva posjeta američkog ambasadora tom gradu nakon skoro šest godina, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave, dvije islamske zajednice, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i mladima.

"Ovaj region je veoma važan za SAD. Ovo je dinamično, multikulturno područje za koje se prije 25 godina nije znalo kojim putem će krenuti. Napravljene su teške, ali prave odluke kako bi zajednice živjele zajedno. Sačuvani su mir i stabilnost i to treba nagraditi većim prisustvom SAD", kazao je ambasador.

Dodao je i da je u direktnom razgovoru sa predstavnicima islamskih zajednica i Bošnjačkog nacionalnog vijeća saznao o problemima sa kojima se susreću.

"Saslušao sam ih, ali iskreno vidim napredak i ljudi treba da budu svjesni toga. Probleme treba rješavati korak po korak. Najvažnije je da se mir i bezbjednost sačuva, na to niko nije imao zamjerke. Sve dok ovaj region bude miran i stabilan, imaće više koristi i postaće poželjno mjesto za strane investicije", poručio je Hill.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG