Linkovi

Izrael: Demonstranti se sukobili sa policijom


Izraelski policajac se svađa sa demonstrantima dok pokušavaju da blokiraju glavni put u znak protesta protiv planova nove vlade premijera Benjamina Netanyahua da revidira pravosudni sistem, u Tel Avivu, Izrael, 1. marta 2023.
Izraelski policajac se svađa sa demonstrantima dok pokušavaju da blokiraju glavni put u znak protesta protiv planova nove vlade premijera Benjamina Netanyahua da revidira pravosudni sistem, u Tel Avivu, Izrael, 1. marta 2023.

Izraelska policija je upotrijebila šok bombe i vodene topove protiv demonstranata koji su blokirali autoput u Tel Avivu, a demonstranti su se sukobili sa policijom nedaleko od doma izraelskog lidera, nakon što su nedjelje protesta protiv vlade po prvi put postali nasilni.

U indicentu koji se desio naveče u srijedu, 1. marta, desetina policajaca je pozvano da izvuče ženu izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua iz frizerskog salona koji su okružili demonstranti.

Hiljade širom zemlje je održalo "nacionalni dan prekida", posljednji u nizu protesta protiv Netanjahuovih planova da drastično izmijeni izraelski sudski sistem, te oslabi vrhovni sud u toj zemlji.

Ovaj plan je na udaru žestokih kritika iz velikog dijela izraelskog društva, dok strani saveznici Izraela traže od Netanjahua da uspori sa svojim planom. Talas neobično intenzivnog izraelsko-palestinskog nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali je dodatno pojačao tenzije, nakon što su radikalni doseljenici na Zapadnu obalu protutnjali kroz palestinski grad ranije ove sedmice.

Netanjahu i njegovi koalicioni partneri, skup ultra-ortodoksnih i tvrdokorno nacionalističkih partija, kažu da je ovaj plan potreban da bi se obuzdala moć neizabranih sudija.

Kritičari smatraju da je Netanjahu, kojem se sudi zbog korupcije, kivan na pravosudni sistem i da gura zemlju ka autokratiji.

U Tel Avivu, protestanti su se skupili kod frizerskog salona gdje se Netanjahuova supruga, Sara, šišala, a mediji prenose da dok je policija odvodila na bezbjedno, demonstranti su vikali "zemlja gori a Sara se šiša".

Policija je nekoliko sati kasnije objavila da su je uspješno "spasili", a amaterski snimci sa lica mjesta pokazuju kako je policija ubacuje u crno vozilo.

Bračni par Netanjahu je takođe kritikovan jer su van dodira sa običnim Izraelcima, te da žive luksuznim životom na račun poreskih obveznika. Prošle nedjelje, parlamentarni odbor je odobrio dodatna sredstva za Netanjahua i njegovu porodicu.

U svom kasnom noćnom obraćanju, Netanjahu je kritikovao demonstrante, rekavši da "sloboda da se protestuje nije dozvola da se zemlja odvuče u anarhiju".

Otkad su krenuli prije dva mjeseca, protesti su bili veliki, šareni, ali nenasilni. Ovo se promijenilo u srijedu, kada je jedan od vođa desničarskih stranaka na vlasti, naredio policiji da budu žešči u obračunu sa "anarhistima" koji blokiraju ceste.

Policija je navela da je širom zemlje uhapšeno na desetine demonstranata zbog remećenja javnog reda i mira, dok je 11 osoba hospitalizovano sa raznim povredama.

Saveznici Netanjahua su pozivali na dijalog sa opozicijom, ali nisu pokazivali znakove da će se povući od svojih planova – koji uključuju prijedlog kojim bi dobili kontrolu nad postavljanjem sudija, a predloženim zakonom bi parlament mogao da preokrene odluke vrhovnog suda.

Kritičari smatraju da bi taj plan koncentrisao previše moći u rukama premijera, a svoju zabrinutost je izrazio i američki predsjednik.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG