Linkovi

Turska proširuje istragu u vezi urušavanja zgrada u zemljotresu, uhapšene 184 osobe


Uništena zgrada naslonjena na susjednu kuću nakon potresa u Samandagu, južna Turska, srijeda, 22. veljače 2023.
Uništena zgrada naslonjena na susjednu kuću nakon potresa u Samandagu, južna Turska, srijeda, 22. veljače 2023.

Turska je uhapsila 184 osobe za koje se sumnja da su odgovorne za urušavanje zgrada u ovomjesečnim zemljotresima, a istrage se šire, rekao je ministar u subotu, dok bijes tinja zbog onoga što mnogi smatraju korumpiranom građevinskom praksom.

Broj poginulih u zemljotresima, od kojih je najsnažniji pogodio u gluho doba noći 6. februara, porastao je tokom noći na 44.128 u Turskoj. Time je ukupan broj umrlih u Turskoj i susjednoj Siriji dostigao više od 50.000.

Više od 160.000 zgrada sa 520.000 stanova srušeno je ili teško oštećeno u Turskoj zbog katastrofe, najgore u modernoj istoriji zemlje.

Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da je više od 600 ljudi istraženo u vezi sa srušenim zgradama, govoreći na konferenciji za novinare u gradu Diyarbakiru na jugoistoku zemlje, koji je bio među 10 provincija pogođenih katastrofom.

On je rekao da su formalno uhapšeni i zadržani u pritvoru 79 građevinskih poduzetnika, 74 osobe koje snose zakonsku odgovornost za objekte, 13 vlasnika nekretnina i 18 osoba koje su izvršile prepravke na zgradama.

Mnogi Turci su izrazili ogorčenje zbog onoga što smatraju korumpiranom građevinskom praksom i pogrešnim urbanim razvojem.

Predsjednik Tayyip Erdogan, koji se suočava s najvećim političkim izazovom svoje dvodecenijske vladavine na izborima koji će se održati do juna, pozvao je na odgovornost.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG