Linkovi

EU uvela dodatne sankcije Wagner grupi


Centar privatne vojne grupe Wagner u Sankt Peterburgu.
Centar privatne vojne grupe Wagner u Sankt Peterburgu.

Evropska unija (EU) je 25. februara saopštila da je uvela dodatne sankcije protiv ruske privatne plaćeničke vojske Wagner zbog kršenja ljudskih prava u Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Maliju.

U saopštenju objavljenom na sajtu Savjeta EU navodi se da je novim sankcijama obuhvaćeno 11 pojedinaca i sedam entiteta.

"Svi koji su danas navedeni podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje. Fizička lica dodatno podliježu zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU", navedeno je u saopštenju.

EU je sankcije Wagneru uvela u decembru 2021. zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku.

Wagner je plaćenička vojska koju je 2014. osnovao ruski državljanin Jevgenij Prigožin, blizak Kremlju. Te godine Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Wagner se suočava sa optužbama za ratne zločine u Ukrajini, Siriji i pojedinim afričkim zemljama.

U maju 2022. organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je saopštila da postoje "uvjerljivi dokazi" da su ruske paravojne snage ubijale civile i ozbiljno kršile ljudska prava u građanskom ratu u Centralnoafričkoj Republici.

Pripadnici Wagnera aktivno učestvuju u ratu u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG