Linkovi

Kina objavila "stav o političkom rješavanju ukrajinske krize"


Kineski predsjednik Xi Jinping
Kineski predsjednik Xi Jinping

Na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, Kina je objavila dokument od 12 tačaka u kojem iznosi svoj stav o ukrajinskom sukobu, prikazujući se kao neutralna strana, i poziva Rusiju i Ukrajinu na pregovore, prenosi AFP.

Međutim, tvrdnja Pekinga o neutralnosti dovedena je u pitanje od strane Sjedinjenih Američkih Država i drugih ukrajinskih saveznika, a nedavne optužbe zapadnih zemalja da Kina razmatra naoružavanje Rusije, Peking je odbacio kao "lažne informacije".

Prva tačka dokumenta koji nosi naziv "Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize", i navodi da se moraju održati "suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja".

Međutim, Kina nije objasnila kako je to povezano sa napadom ruskih snaga na Ukrajinu.

Savjetnik američkog predsjednika Joe Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je njegova prva reakcija na ovaj dokument bila "da se mogao zaustaviti na prvoj tački".

"Ukrajina nije napala Rusiju. NATO nije napadao Rusiju. Sjedinjene Države nisu napale Rusiju", dodao je Sullivan.

Peking je pozvao Rusiju i Ukrajinu da nastave mirovne pregovore, navodeći da su "dijalog i pregovori jedino održivo rješenje".

“Međunarodna zajednica treba da ostane privržena ispravnom pristupu promovisanja pregovora za mir, pomogne stranama u sukobu da što prije otvore vrata političkog rješenja i stvori uslove i platforme za nastavak pregovora”, piše u dokumentu.

U tački "Bez nuklearnog rata" se navodi da se "nuklearna proliferacija mora spriječiti i nuklearna kriza izbjeći".

Prethodno je predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao da se Rusija povlači iz sporazuma START, posljednjeg preostalog pakta o nuklearnom oružju između Moskve i Washingtona.

Kina takođe navodi i da se protivi istraživanju, razvoju i upotrebi hemijskog i biološkog oružja od strane bilo koje zemlje, pod bilo kojim okolnostima.

Dodaje se da bi obije strane trebale "strogo poštovati međunarodno humanitarno pravo, (i) izbjegavati napade na civile ili civilne objekte".

Pozivom na napuštane mentaliteta hladnog rata, Kina poručuje da "sigurnost regiona ne treba postići jačanjem ili širenjem vojnih blokova".

AFP u tome iščitava prikrivenu kritiku NATO-a, jer je kinesko ministarstvo vanjskih poslova često kritikovalo Washington i njegove saveznike zbog isporuke oružja i opreme Ukrajini, optužujući ih da su se vratili na posredničke sukobe iz doba hladnog rata.

U dokumentu se kritikuju i sankcije koje su Rusiji uvele zapadne zemlje, tvrdeći da one "ne mogu riješiti to pitanje, već samo stvaraju nove probleme".

Dokument je naišao na skepticizam Ukrajine i njenih saveznika.

"Ako je neutralna, onda Kina treba da razgovara sa obije strane. A sada vidimo da kineska strana uglavnom razgovara sa Rusijom, ali ne i sa Ukrajinom", saopšteno je iz ukrajinske ambasade u Kini.

Ambasador Evropske unije u Kini, Jorge Toledo, je rekao da Peking ima "posebnu odgovornost" da podržava ciljeve i vrijednosti Ujedinjenih nacija, posebno kada je riječ o ratu i miru.

"Da li je ovo kompatibilno s neutralnošću, nisam siguran, da zavisi od toga što neutralnost znači", rekao je Toledo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG