Linkovi

Putin opozvao uredbu iz 2012. godine kojom se podržava suverenitet Moldavije


Puin
Puin

Predsjednik Vladimir Putin opozvao je u utorak dekret iz 2012. koji je dijelom podupirao suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Pridnjestrovlja - separatističkog regiona kojeg podržava Moskva, a koji se graniči s Ukrajinom i gdje Rusija drži trupe, piše Reuters u srijedu 22. februara.

Uredba, koja je uključivala i komponentu Moldavije, ocrtala je vanjsku politiku Rusije prije 11 godina koja je pretpostavljala bliže odnose Moskve sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Naredba o opozivu dokumenta iz 2012. godine objavljena je na internet stranici Kremlja i navodi da je odluka donesena kako bi se "osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi sa dubokim promjenama koje se događaju u međunarodnim odnosima".

Uredba je obavezivala Rusiju da traži načine za rješavanje separatističkog pitanja "na osnovu poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja".

Opoziv ovog dokumenta predstavlja samo jedan u nizu antizapadnih poteza koje je Putin najavio u utorak 21. februara.

Alexandru Flenchea, moldavski predsjednik zajedničke kontrolne komisije u sigurnosnoj zoni oko Pridnjestrovlja, rekao je da opoziv uredbe ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

"Uredba je politički dokument kojim se implementira koncept ruske vanjske politike", rekao je Flenchea za Publika-TV.

Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naše dvije zemlje, dodao je on.

Kremlj je rekao da su odnosi Rusije i Moldavije, koja je prošle sedmice odobrila novog, prozapadno orijentiranog, mandatara za premijera i koji je obećao da će nastaviti s nastojanjem da se pridruži EU, i dalje veoma napeti.

Moskva je optužila Moldaviju da slijedi antirusku agendu.

Teritorijalno utisnuta između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih evropskih zemalja, od 2020. godine vodi predsjednica Maia Sandu uz snažnu podršku SAD i Evropske unije. Američki predsjednik Joe Biden sastao se s njom u utorak u Poljskoj i potvrdio svoju podršku toj zemlji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG