Linkovi

Troje poginulih, 5 ranjenih u pucnjavi na Univerzitetu Michigan State, osumnjičeni mrtav


Michigan State pucnjava
Michigan State pucnjava

Naoružani napadač je u ponedjeljak navečer otvorio vatru u glavnom kampusu Državnog univerziteta u Mičigenu, ubivši tri osobe, a ranivši pet, prije nego što je višesatna potraga za osumnjičenim okončana njegovom smrću, čini se od samog pucanja iz vatrenog oružja, saopštila je policija.

43-godišnji napadač nije imao nikakvu povezanost sa univerzitetom, a njegov motiv je ostao misterija, rekla je policija na ranom jutarnjem brifingu više od pet sati nakon što je nasilje počelo u prostranom kampusu East Lansing, oko 90 milja sjeverozapadno od Detroita.

Detalji o sekvenci događaja ostali su nedorečeni, ali Chris Rozman, privremeni zamjenik šefa univerzitetske policije, rekao je da je pucano na dvije lokacije - akademskoj zgradi pod nazivom Berkey Hall i zgradi Union State University (MSU) Michigan.

Policija je preplavila kampus kao odgovor na pucnjavu, koja je počela nešto poslije 20 sati. (01:00 GMT), pronađene su žrtve na obje lokacije, rekao je Rozman novinarima na televizijskom brifingu.

Rozman je rekao da istražitelji nemaju informacije o motivu, dodajući da univerzitet nije znao ni za kakve prijetnje upućene kampusu prije krvoprolića u ponedjeljak.

Rozman je rekao da su tri žrtve ubijene, a petoro je prebačeno u bolnicu u obližnjem gradu Lansingu, glavnom gradu države, a svi su u kritičnom stanju. Dvoje mrtvih bilo je u Berkey Hallu, a drugi u Sindikatu MSU.

Zvaničnici su odbili da daju bilo kakve detalje o žrtvama, čiji se identitet i veza sa univerzitetom još uvek utvrđuju, rekao je Rozman.

Ime i druge informacije o osumnjičenom nisu odmah objavljeni, a policija je saopštila da je ostala zbunjena onim što je izazvalo pucnjavu.

"Nemamo pojma zašto je večeras došao u kampus da ovo uradi", rekao je Rozman novinarima.

Potvrđeno je da je napadač mrtav, naizgled je pucao sam u sebe, otprilike četiri sata nakon što je krvoproliće počelo, rekao je Rozman.

"Više nema prijetnje kampusu. Vjerujemo da postoji samo jedan osumnjičeni za ovaj incident", rekao je on.

Rozman je također rekao da je osumnjičenog "u jednom trenutku kontaktirala policija izvan kampusa", dodajući da se "to mjesto istražuje kao mjesto zločina".

Ostalo je nejasno da li je napadač pronađen mrtav nakon što se suočio sa policijom ili je možda sebi oduzeo život tokom takvog susreta.

Otprilike sat vremena ranije, policija MSU-a objavila je dvije fotografije osumnjičenog sa snimka nadzora na kojem se vidi kako ulazi u zgradu, a zatim se penje niz stepenice, noseći jaknu, bejzbol kapu i crnu masku preko donjeg dijela lica. U jednoj ruci je držao nešto što je izgledalo kao pištolj.

Studentima, fakultetima i stanovnicima okolnih naselja East Lansinga izvan kampusa vlasti su rekle da se "sklone na sigurno mjesto" tokom potrage. To upozorenje je ukinuto nakon što je potvrđena smrt osumnjičenog.

Snimak lokalnih televizijskih vijesti snimljen tokom pretresa od vrata do vrata pokazuje studente kako prolaze pored teško naoružane policije ispred zgrada kampusa na hladnom noćnom zraku, s rukama podignutim iznad glave u ritualu evakuacije "aktivnog strijelca" koji je postao uobičajen u školi u SAD-u kampusa.

Zvaničnici MSU-a rekli su u ponedjeljak navečer da će svi časovi i školske aktivnosti biti otkazani na 48 sati u vodećem kampusu univerziteta East Lansing, javnom akademskom centru sa oko 50.000 studenata, uglavnom studenata.

"Trebaće nam dva dana... da damo sebi vremena da razmislimo, da tugujemo i da budemo zajedno", rekla je predsednica MSU Tereza Vudruf rano u utorak.

Do nasilja je došlo otprilike 14 mjeseci nakon smrtonosne masovne pucnjave 30. novembra 2021. u srednjoj školi Oxford u okrugu Oakland, Michigan, oko 80 milja istočno od East Lansinga, u kojoj je 15-godišnji učenik otvorio vatru iz -automatskog pištolja.

U tom napadu, najsmrtonosnijoj pucnjavi u školskoj školi u SAD te godine, ubijeno je četvoro učenika, a šest učenika i nastavnik su ranjeni.

Vlasti su saopštile da je tinejdžer osumnjičen za pucnjavu 2021. godine, koji se izjasnio da nije kriv za optužbe za ubistvo, koristio pištolj koji su mu roditelji kupili kao božićni poklon uprkos znakovima da je emocionalno poremećen. Oba roditelja su u tom slučaju optužena za ubistvo iz nehata.

Guvernerka Gretchen Whitmer rekla je na Twitteru da je bila informisana o pucnjavi u East Lansingu.

Alexis Dinkins, studentica druge godine MSU-a koja je bila u Akers Hallu, studentskom domu u kampusu, rekla je za Detroit News da je čula kako ljudi barikadiraju vrata dok se incident odvijao.

Dok su ona i drugi pobjegli iz studentskog doma, naišli su na policiju koja im je rekla da idu do obližnje autobuske stanice.

„Nigdje se ne osećamo bezbjedno“, citira Detroit News kako je Dinkinsova rekla dok je stajala sa grupom studenata na trotoaru kampusa nakon što je napustila Akers. Ona je situaciju opisala kao "zastrašujuću".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG