Linkovi

Stoltenbergu neće biti produžen mandat u NATO-u


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg završit će svoj mandat u oktobru kada mu i ističe, rekla je glasnogovornica NATO-a, nakon što su mediji objavili da se radi na daljnjem produženju.

"Mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga bio je produžen tri puta i on je bio na ovoj poziciji gotovo devet godina", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu kasno u subotu, piše AFP.

Ona je pojasnila kako mandat generalnog sekretara NATO-a ističe u oktobru ove godine i on nema namjeru tražiti još jedno produženje.

Ranije su njemačke novine "Welt am Sonntag" izvijestile da će Stoltenbergov mandat biti ponovno produžen jer savez nastoji održati stabilnost tokom rata u Ukrajini.

Stoltenbergu je prošle godine produžen mandat u NATO-u. Bio je premijer Norveške od 2000. do 2001., te od 2005. do 2013. godine, prije nego što je sljedeće godine postao šef NATO-a. Bio je i norveški ministar financija i energetike.

Još nije donesena odluka o tome tko će naslijediti Stoltenberga, ali španjolski premijer Pedro Sanchez i britanski ministar odbrane Ben Wallace su među vodećim kandidatima za to mjesto, piše Welt, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG