Linkovi

Timovi Oružanih snaga odlaze u Tursku, dok spasioci iz BiH pomažu u pronalaženju preživjelih


Ispraćaj pripadnika Oružanih snaga BiH u Tursku (Foto: Ministarstvo odbrane)
Ispraćaj pripadnika Oružanih snaga BiH u Tursku (Foto: Ministarstvo odbrane)

Pripadnici Oružanih snaga BiH su ispraćeni u petak u Tursku kako bi pomogli tamošnjem stanovništvu koje je pogodio jak zemljotres koji je do sada usmrtio više od 20.000 ljudi.

Ministarstvo odbrane javlja kako u Tursku odlaze Jedinica privremenog sastava i tim Oružanih snaga iz sastava Balkanskih medicinskih snaga (BMTF) sa „ciljem izvršenja humanitarne misije otklanjanja posljedica u područjima pogođenim zemljotresom”.

„Ponosan sam na vas i na to što imamo mogućnost da pomognemo žrtvama pogođenim ovom katastrofom prijateljske nam zemlje”, poručio je ministar odbrane Zukan Helez, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.


Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga BiH sačinjena je od deset specijalista, dok BMTF broji devet medicinskih specijalista, kaže u saopštenju.

U ovoj sedmici u Tursku su se zaputili timovi enitetskih civilnih zaštita, te spasioci gorskih službi spašavanja.

Mediji javljaju kako su spasioci Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo izvukli povrijeđenu osobu u provinciji Hataj, te da su danas pomogli u izvlačenju još osam osoba u istoj provinciji.

U toku dana je Gorska služba spašavanja Novi Grad objavila video na svom Facebook nalogu na kojem se vidi kako njeni spasioci pomažu u izvlačenju jednog preživjelog muškarca.

XS
SM
MD
LG