Linkovi

Trendovi mršanja na društvenim mrežama doveli do nestašice lijeka za dijabetes


Ilustracija
Ilustracija

Osobe s dijabetesom teško dolaze do lijeka Ozempic zbog nestašica na globalnom nivou jer mu raste popularnost kao sredstva za mršanje.

Ovo je veliki problem za pacijente s dijabetesom i u BiH jer ne postoji adekvatna zamjena za Ozempic.

Poznate ličnosti traže prečicu za vitkost u lijeku za dijabetes

U medijima i na društvenim mrežama pojavile tvrdnje da je ovaj lijek pomogao nekim slavnim osobama, poput Elona Muska i sestri Kardashian, da smršaju. Sestre Kardashian nikada nisu potvrdile ovu tvrdnju.

Musk je izjavio kako je koristio jaču verziju lijeka, zvanu Wegovy, koja nije registrovana kod nas. Trend je postao popularan na Tiktoku i Instagramu, a glasine su uzrokovale nestašicu lijeka.

Šta je Ozempic?

Ozempic (semaglutid), prema informacijama na službenim stranicama EMA, djeluje oponašajući hormon u tijelu koji reguliše razinu inzulina, a daje se jednom sedmično u obliku injekcije.

Ljekari predlažu Ozempic za liječenje dijabetes melitus tip 2, metaboličkog poremećaja koji usljed visokog nivoa šećera u krvi dovodi do niza komplikacija poput poremećaja kardiovaskularnog sistema i gojaznosti.

„Sve to jednim finim djelovanjem reguliše ovaj lijek Ozempic. On djeluje time što odlično reguliše skokove šećera iza obroka, potpomaže rad i receptora za bolje iskorištavanje šećera u ćelijama mišića i jetre. Ovaj lijek ima jako dobro dejstvo na centar za glad u mozgu time što blokira receptore gladi i smanjuje i želju za hranom, pa se unosi manje kalorija i dobijamo i gubitak tjelesne težine“, istakao je dr. Fahrudin Balijagić iz Savjetovališta za dijabetes Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Ozempic djeluje tako da sporije prazni želudac i onda se smanjuje primarni osjećaj gladi.

„Otprilike 5-10% tjelesne težine se izgubi u toku primjene od nekih par mjeseci. Sve to pomaže u boljoj regulaciji dijabetesa tip 2 i regulaciji drugih rizika koje donosi neregulisan šećer“, dodao je Balijagić.

„Kod nas je registriran samo za liječenje dijabetes melitus tip 2. U Americi, znamo pouzdano, registriran je i za liječenje metaboličkog poremećaja gojazosti. Ali, neko baš mora imati ekstremnu težinu za korištenje tog lijeka u ovu svrhu, a ne samo nekoliko kilograma više“, istakao je dr Balijagić.

Međutim, i influenseri upozoravaju na probleme u korištenju Ozempica za mršanje. Remi Bader je podijelila svoje iskustvo objasnivši kako je po prestanku korištenja ovog lijeka vratila težinu. Ovaj efekat su potvrdile i randomizirane kliničke studije.

Zbog prevelike potražnje dolazi do nestašica lijeka

Zbog potražnje, pogoni proizvođača su preopterećeni i ne mogu se proizvesti dovoljne količine lijeka da zadovolje potrebe tržišta. Zbog toga pacijenti ili ostaju bez lijeka ili su u riziku da ostanu bez njega.

„Imamo problem jer je lijek skinut s esencijalne liste i onda pacijenti koji su bili odlično regulisani, sada većina njih nije u ekonomskoj prilici da priušti ovaj lijek“, kazao je dr. Balijagić.

Cijena lijeka na mjesečnom nivou iznosi oko 180 KM. Upravo je visoka cijena lijeka i bila uzrok toga što je skinut s esencijalne liste, jer u Fondu zdravstvenog osiguranja nije bilo dovoljno sredstava.

Jedini približno sličan lijek je, kako kaže dr Balijagić, Trulicity proizvođača Eli Lilly, koji se daje jednom sedmično i najsličniji je Ozempicu.
„Međutim imamo informaciju i iz te farmaceutske kuće da, nažalost, ne uvodimo nove pacijente upravo zbog nestašica. Ako bismo povećali broj pacijenata koji primaju ovaj lijek, ni Trulicityja ne bi bilo dovoljno na našem tržištu“, dodao je on.

Ozempic se u BiH ne može kupiti bez recepta

Ozempic se u BiH ne može kupiti u samostalnoj prodaji. „To može samo doktor da propiše, ako procijeni da postoji indikacija“, naglasio je dr Balijagić.

„Ja mislim da se ovaj lijek ne može ni naručiti jer je njegova potražnja u svijetu toliko velika da ga se ne može dovoljno proizvesti.“

Ukoliko neko naruči lijek mimo indikacije dijabetesa i gojaznosti, dovodi sebe u opasnost jer lijek nije za svakoga i jedino ljekar može procijeniti da li osoba može uzimati Ozempic. Najčešće nuspojave su mučnina, proljev i glavobolja. Ostale potencijalne nuspojave uključuju povećan rizik od upale gušterače i rizik od srčanog ili moždanog udara.

U regulaciji dijabetesa i težina ažna promjena životnog stila

Ljekari naglašavaju da ne postoji magično rješenje za ove bolesti te da je promjena životnog stila i njegovanje zdravih životnih navika ključno.

„U regulaciji ovih bolesti je najvažnija promjena životnog stila – kretanje barem 30 minuta. Sve su studije pokazale da je to minimalno vrijeme da se pokrenu procesi razgradnje. Treba povesti računa šta jedemo i da spavamo normalno, budemo optimistični koliko možemo. Sve to dovodi do boljeg stanja organizma i regulaciji tjelesne težine i šećera“, zaključio je dr. Fahrudin Balijagić.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG