Linkovi

Uticaj Rusije ostaje problem u Srbiji, poručio izvjestilac EP Vladimir Bilčik


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik 
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik 

Izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik je ocijenio da su globalni događaji u 2022 godine redefinisali duh izvještaja o Srbiji.

„Moramo da biramo stranu, posebno kada je u pitanju Putinova Rusija, zemlja koja je jasno izabrala politički put sa kojeg nema povratka. Rusija je napustila klub civilizovanih nacija. Ne može se zanemariti slon u sobi kada je riječ o principijelnom pristupu Rusiji”, poručio je Bilčik.

On je iznio ove navode na raspravi u spoljnopoitčkom komitetu EP, gdje je predstavljen nacrt izvještaja o Srbiji.

Evropski zastupnik Vladimir Bilčik, koji je ujedno autor izvještaja o Srbiji, je naglasio da je Srbija jedina u regionu koja je ostala van grupe država Zapadnog Balkana koje su osudile agresiju Rusije i uvele sankcije ovoj zemlji.

„To je direktan uticaj i posljedice na spoljnopolitičko usklađivanje, a samim tim i na usklađivanje Srbije sa našim vrijednostima i principima, uključujući restriktivne mjere prema Rusiji”, ocijenio je Bilčik.

On je s tim u vezi pozdravio brojne glasove podrške u Ujedinjenim nacijama od strane Srbije, ali je naglasio da Evropski parlament očekuje od politčkih lidera u Srbiji da zauzmu jasan stav i osude Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu.

„Uticaj Rusije ostaje problem u Srbiji, a moj izvještaj pominje više primjera zašto je to tako. Ovo je takođe povezano sa strateškom komunikacijom o članstvu u EU. Biće od velike pomoći ako političari iz raznih strana u javnom životu Srbije budu pravedno tretirani prema EU”, rekao je Bilčik.

Bila je ovo prva rasprava o izvještaju koji nakon usvojenih amandmana, prvo treba da bude izglasan u spoljnopolitičkom komitetu a kasnije u toku ove godine i na plenarnoj sednici EP kada će dobiti verziju Rezolucije EP.

U ovom izvještaju se podsjeća Srbija da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), mora da se da se pridržava principa i politike EU.

„Usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo”, ističe se u ovom izvještaju, te se „osuđuju bliski odnosi Srbije sa Rusijom”.

U dokumentu se spominje da se Srbija uskladila sa relevantnim rezolucijama u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija, te sa suspenzijom Rusije iz Saveta za ljudska prava.

Međutim, izražava se žaljenje zbog činjenice da Srbija dosljedno nije uspijevala da se uskladi sa restriktivnim mjerama EU protiv Rusije.

U ovogodišnjem izvještaju o Srbiji se spominje i imenovanje Aleksandra Vulina na čelo državne obavještajne službe.

„Evropski parlament je zabrinut zbog imenovanja direktora Bezbjednosno-obavještajne agencije, koji je poznat po svojoj anti-EU i prokremljskoj retorici”, ističe se u izvještaju EP o Srbiji.

Također se izražava se žaljenje zbog činjenice da su „ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU”, te se u tom smislu spominje potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024, kao i sastanci sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU.

U dokumentu se pozdravlja činjenica da članstvo u EU i dalje predstavlja strateški cilj Srbije, ali se naglašava da će napredak u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, usklađivanje sa politikom sankcija kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, odrediti dinamiku pristupnog procesa.

Što se tiče dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, pozivaju se Beograd i Priština da se u ovaj proces uključe u dobroj vjeri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji.

Poziva se također na punu primjenu svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga uključujući i Zajedicu opština sa srpskom većinom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG