Linkovi

Njemačka, Danska, Nizozemska šalju Ukrajini stare tenkove


Tenkovi Leopard 1
Tenkovi Leopard 1

Njemačka, Danska i Nizozemska rekle su u utorak da planiraju poslati najmanje 100 starijih, obnovljenih tenkova Leopard 1 u Ukrajinu kako bi ojačale njezinu obranu.

Tenkovi Leopard 1 proizvodili su se od sredine 1960-ih do sredine 1980-ih. U Kijev neće stići do ljeta nakon što budu obnovljeni za upotrebu.

Ministri obrane Njemačke, Danske i Nizozemske rekli su u izjavi da će dodatno naoružanje "značajno povećati vojni potencijal Ukrajine za obnovu njihovog narušenog teritorijalnog integriteta".

Ministarstvo obrane Njemačke priopćilo je da su berlinske vlasti odobrile izvoz do 178 tenkova Leopard 1 A5 u Ukrajinu. Njemačka nije koristila tenkove od 2003.

Novo raspoređivanje oružja je dodatak nedavnoj najavi Njemačke da će poslati 14 novih tenkova Leopard 2 ukrajinskim lovcima. Sjedinjene Države su rekle da će isporučiti 30 svojih frontalnih tenkova Abrams.

Ukrajinski dužnosnici već danima govore kako očekuju nove napade ruskih snaga u istočnoj i južnoj Ukrajini koji će se poklopiti s prvom godišnjicom njihove invazije 24. veljače, iako su zapadni analitičari izrazili skepticizam o sposobnosti Rusije da izvede novu veliku ofanzivu.

XS
SM
MD
LG