Linkovi

Kim Jong Un poručio svojim vojnicima: "Najjači ste na svijetu"


Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, njegova supruga Ri Sol Ju i njihova kći Kim Ju Ae povodom proslave 75. godišnjice Korejske narodne armije u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 7. veljače 2023. 
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, njegova supruga Ri Sol Ju i njihova kći Kim Ju Ae povodom proslave 75. godišnjice Korejske narodne armije u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 7. veljače 2023. 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, njegova supruga i kći Ju-ae, posjetili su vojnike u njihovim vojarnama uoči 75. godišnjice vojske, objavila je u srijedu glavna nacionalna novina Rodong Sinmun.

U srijedu je 75. godišnjica osnivanja Sjevernokorejske narodne armije ili KPA. Očekuje se velika vojna parada, ali to još nije objavljeno.

Kim Jong Un pohvalio je državnu vojnu tradiciju koja je - unatoč izgledima - ustrajala kroz desetljeća kako bi postigla "veliku i apsolutnu moć", u očitom referiranju na sposobnost Sjeverne Koreje da proizvede nuklearno oružje.

Kim je također pozdravio Korejsku narodnu armiju kao "najjaču na svijetu" koja "zrači izvanrednim osjećajem odgovornosti i neslomljivom nadljudskom snagom volje", navodi Rodong Sinmun, službene novine partije.

Pohvalio je vojnike kao vrhunac dostojanstva naroda Sjeverne Koreje koji brane svoje svijetle buduće dane i pozvao na "udvostručene napore" u pravcu razvoja oružanih snaga i socijalističkog cilja.

Nije bilo kritika upućenih Sjedinjenim Državama, Japanu ili Južnoj Koreji.

Na slikama koje su prenijeli državni mediji prikazana je Kimova kćerka u pratnji ozarenih vojnika u društvu njenog oca. Ju Ae, za koju se vjeruje da je drugo od troje djece između Kim i supruge Ri Sol Ju, državni mediji ne nazivaju je imenom, već "poštovanim potomkom".

Zadnji put je viđena na državnoj televiziji za Novu godinu kako pregleda projektile i drugo oružje u skladištu. Djevojka je prvi put dospjela u oči javnosti u novembru prošle godine, kada je bila prisutna na probnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17. Državni mediji su je tada opisali kao Kimovo "najomiljenije dijete".

Uvod u moguću vojnu paradu

Očekuje se da će vojna parada velikih razmjera biti emitirana na sjevernokorejskoj državnoj televiziji, koju će analitičari istraživati u potrazi za naznakama napretka u ambicioznom programu vojne modernizacije ove povučene države.

Početkom godine, Sjeverna Koreja je objavila svoju namjeru masovne proizvodnje taktičkog nuklearnog oružja. Također je naznačio svoj kontinuirani rad na realizaciji nove interkontinentalne balističke rakete sa sposobnošću "brzog nuklearnog protuudara", što se vjerovatno odnosi na interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo ili ICBM, koja se u teoriji može lansirati brže od raketa s tekućim gorivom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG