Linkovi

EU poziva Zelenskog na samit u Briselu


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvan je da učestvuje na samitu lidera Evropske unije, saopštila je EU u ponedjeljak.

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća nacionalnih lidera EU, pozvao je Zelenskog "da lično učestvuje na budućem samitu", tvitovao je Michelov glasnogovornik.

Portparol Barend Leyts nije rekao kada bi Zelenski mogao da prihvati poziv i precizirao je da više informacija neće biti dato "iz bezbjednosnih razloga".

Samit EU održava se u četvrtak i petak ove sedmice u Briselu.

Ranije tokom dana, više medija je objavilo da bi Zelenski mogao prisustvovati samitu i da bi se mogao obratiti i na sjednici Evropskog parlamenta.

Zvaničnici EU odbili su komentirati te izvještaje. Neki su primijetili da bi, ako vijesti o takvoj posjeti procure unaprijed, to moglo predstavljati veći sigurnosni rizik za ukrajinskog ratnog lidera i smanjiti šanse za njegovim putovanjem.

Ured Zelenskog nije odgovorio na zahtjev za komentarom izvještaja.

Ako Zelenski posjeti Brisel ove sedmice, to će mu biti tek drugo putovanje u inostranstvo otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu prošlog 24. februara.

U decembru je Zelenski posjetio Washington kako bi se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom i obratio se američkom Kongresu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG