Linkovi

Francuska: Ponovo štrajk i demonstracije protiv reforme penzija


Protesti u Parizu protiv plana penzione reforme, 31. januae 2023.
Protesti u Parizu protiv plana penzione reforme, 31. januae 2023.

Francuska se u utorak priprema za treći dan mobilizacije građana, štrajkova i demonstracija protiv reforme penzija koju je tražio predsjednik Emmanuel Macron, a o tome su poslanici počeli raspravu u parlamentu.

Tokom prva dva dana demonstracija 19. i 31. januara okupilo se po više od milion građana širom Francuske, prema podacima policije.

Organizatori, pretežno sindikati, naveli su da je bilo po dva miliona ljudi, prenosi agencija AFP.

Saobraćaj će ponovo biti "ozbiljno poremećen", sa smanjenim željezničkim prometom, dok će u Parizu biti pogođeni metro i prigradski vozovi.

Vazdušni saobraćaj će također biti pogođen. Neki letovi će biti otkazani ili odloženi na pariskom aerodromu zbog štrajka kontrolora leta.

Ne očekuje se mobilizacija učenika i prosvjetnih radnika jer je u dijelu Francuske u toku školski raspust.

Građani i sindikati su nezadovoljni što reforma predlaže da starosna granica za odlazak u penziju bude 64, umesto 62 godine.

S druge strane, u parlamentu je u ponedjeljak počela rasprava o reformi penzija i to u haosu, jer se vlada našla u direktnom sukobu sa opozicijom koja planira opstrukciju.

Poslanici će tokom dvije nedjelje razmotriti oko 20.000 amandmana, od kojih je 13.000 od radikalne ljevice.

Ako donji dom parlamenta ne završi raspravu o amandmanima do 17. februara u ponoć, tekst će ipak moći da prođe u Senat, navele su ranije francuske vlasti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG