Linkovi

Nejasno šta će biti sa ukrajinskim ministrom odbrane


Ukrajinski ministar odbrane Oleksih Reznikov
Ukrajinski ministar odbrane Oleksih Reznikov

Intenzivne borbe se nastavljaju na istoku Ukrajine dok Kijev šalje različite signale o preraspodjeli kadrova unutar Ministarstva odbrane.

Dan nakon što je rekao da će aktuelni ministar odbrane biti smijenjen, jedan od glavnih saveznika ukrajinskog predsjednika sada kaže da neće biti izmjena u sektoru odbrane.

Usred napetih borbi, navečer 5. februara, je objavljeno da će ministar odbrane Oleksij Reznikov biti premješten na mjesto ministra strateške industrije kako bi se ojačala vojno-industrijska saradnja i da će ga zamijeniti general Kirilo Budanov, šef vojno obavještajne agencije.

Međutim, manje od 24 sata kasnije, David Arakhamia, šef zastupničkog kluba stranke Sluga naroda, kojoj pripada predsjednik Volodimir Zelenski, na Telegramu je napisao da "ove sedmice neće biti kadrovskih promjena u sektoru odbrane".

Reznikov je rekao da će, iako ne planira podnijeti ostavku, bilo kakvu odluku o njegovoj budućnosti donijeti predsjednik. Kako navodi Reuters, ukrajinski predsjednik još uvijek nije javno komentarisao predložene izmjene.

Glasine o mogućoj ostavci ili smjeni Reznikova pojačale su se nakon niza optužbi za korupciju unutar ministarstva.

Zelenski je od početka godine u akciji suzbijanja korupcije otpustio nekoliko visoko rangiranih službenika.

Kako se približava godišnjica početka invazije, rat doseže kritičnu tačku. Ukrajina više ne ostvaruje uspjehe kao u drugoj polovici prošle godine, a Rusija sada ide naprijed sa stotinama hiljada mobiliziranih rezervnih vojnika.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022. godine. Hiljade ljudi je poginulo, gradovi su uništeni, a milioni su raseljeni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG