Linkovi

Američka dilema: Zaštiti divljinu, ili domaću proizvodnju?


Područje Boundary Waters Canoe (Izvor: Vlada SAD)
Područje Boundary Waters Canoe (Izvor: Vlada SAD)

Administracija predsjednika Joea Bidena je odlučila da zaštiti netaknutu divljinu u saveznoj državi Minnesota, nazvanu Boundary Waters Canoe Area, od rudnika koji bi otvorio mnogo radnih mjesta, i doprinio razvoju obnovljive energije.

Zabranjujući otvaranje jednog rudnika u Minnesoti, savezna vlada je nanijela težak udarac industriji nikla i bakra.

Ministar unutrašnjih poslova Deb Haaland je potpisala naredbu kojem se zatvara više od 900 četvornih kilometara guste šume i močvarnog područja Rainy River, oko gradića Elyja, što znači da je nelegalno izdavati ovu zemlju bilo za rudna iskopavanja ili bilo šta drugo, u narednih 20 godina. Ovo je najduži period kojim se štiti priroda, a koji je određen bez odobrenja Kongresa.

Ova naredba se ne odnosi na postojeća zakonita prava, kakva rudna kompanija Twin Metals Minnesota tvrdi da ima. Međutim, iz administracije predsjednika Bidena kažu da je bez obzira na postojeći ugovor, ta je rudna kompanija izgubila pravo na radove na rečenom mjestu još prošle godine, jer je već tada Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo da poništi obnovljene dozvole za iskopavanja koje je privremeno bila odobrila Trumpova administracija.

"Zaštita mjesta kao što je ovo divlje područje, je ključna kako bi se zaštitilo zdravlje šume, i močvara, odnosno životinja kojima je to prebivalište. Time se također poštuju plemenske odredbe Američkih Indijanaca iz tog područja, te se daje podrška rastućem lokalnom turizmu. Štitimo ovo, i slična mjesta za buduće generacije, korišteći se modernom naukom, tehnologijom, i doprinosom ljudi koji tu žive", kazala je u saopćenju Haalandova.

Neki odluku slave, neki oštro kritikuju

Mnogi su pozdravili ovakvu odluku Ministartsva unutrašnjih poslova, kao ogromnu pobjedu projekta zaštite divljine. S druge stgrane, pristalice industrije, i posebno kompanije Twin Metals, tvrde da je ovaj potez kontra-produktivan jer spriječava domaću proizvodnju neophodnih metala, koja bi se strogo pridržavala američkih zakona o čistoj energiji i ekonomija koja iz nje slijedi.

To je donekle i tačno: administracija predsjednika Bidena se prošle godine obavezala da će proširivati domaće izvore ključnih metala i mineral neophodnih za tehnologiju obnovljive energije.

Iz Administracije međutim odluku brane riječima da je ovo područje, Boundary Waters, izuzetno rijetko i jedinstveno kada su u pitanju životinjske vrste, i istinski vrijedno posebne zaštite. Jučer je Bijela kuća, recimo, također saopćila da će obnoviti ograničenja na izgradnju cesti, kao I sječu šume, u najvećoj američkoj pračumi, Tongass, na Aljasci

Predstavnici kompanije Twin Metals su vidno uznemireni odlukom vlade.

"Ovaj region leži na jednom od najbogatijih na svijetu nalazišta ključnih minerala koji su jednostavno neophodni u razvoju naše čiste i obnovljive energije. Ta industrija također otvara more novih radnih mjesta za naše građane, i daje snažnu podršku našoj nacionalnoj sigurnosti, kazali su iz kompanije, dodajući da… vjerujemo da naš rudni projekat igra ključnu ulogu u svemu što smo naveli, i mi smo odlučni da se nastavimo boriti da se prava kompanije poštuju, i da se odluka izmijeni."

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova o području Boundary Waters Canoe Area, ne utječe na druga dva rudna projekta u saveznoj državi Minnesota: rudnike the PolyMet i Talon koji su udaljeni ka sjeveru od zaštićenog područja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG