Linkovi

U Aušvicu odata pošta žrtvama Holokausta na 78. godišnjicu oslobađanja logora


Godišnjica oslobođenja logora smrti Aušvic-Birkenau
Godišnjica oslobođenja logora smrti Aušvic-Birkenau

Uz poruku "Aušvic nije pao s neba", na mjestu najvećeg nacističkog logora smrti Aušvic-Birkenau na jugu Poljske, 27. januara je odata pošta žrtvama Holokausta.

Komemoraciji je prisustvovalo 18 preživjelih logoraša, predstavnici poljskih vlasti i delegacije nekoliko desetina zemalja, na dan kada je prije 78 godina oslobođen logor.

Po odluci Ujedinjenih nacija 27. januar se obilježava u svijetu kao Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Na centralnoj komemoraciji na Dan sjećanja na žrtve Holokausta direktor Muzeja tog logora, Pjotr Civinjski, kazao je da je "preživjeli logoraš Marijan Turski upozoravao: Aušvic nije pao s neba. Aušvic je nastao iz žeđi za vlašću i megalomanije".

"Vidimo kako je krhka naša civilizacija. Teško nam je da stojimo ovdje. Teže nego ranijih godina. Rat prvo nasiljem ide na ugovore, poslije na granice, na kraju na ljude. Civilne žrtve dehumanizovane, zastrašene, ponižene ne ginu slučajno. One su taoci te ratne megalomanije", rekao je Civinjski.

Direktor Muzeja poručio je, odajući poštu žrtvama Holokausta, da šutnja znači dati glas krivcima za zločine, neutralnost znači pružanje ruke siledžiji, a ravnodušnost je davanje dozvole ubicama.

"U Evropi ponovo masovno ginu ljudi. Rusija koja nije uspjela da proguta Ukrajinu, odlučila je da je uništi. Danas vidimo čija vrata se otvaraju, čija ostaju zaključana. Imajmo na umu da se računa svaki naš gest isto kao i odsustvo gestova. Danas je ponovo kucnuo čas izbora", kazao je Civinjski.

U ime žrtava Holokausta zvanicama se obratila Eva Umlauf koja je u logor stigla kao dijete.

"Aušvic ne može da se ponovi. Ali nije dovoljno samo govoriti 'Nikad više'. Znam da mržnja i isključivanje pojedinaca iz grupe uvek dovode do agresije i ratova. Znamo da je potreban most između raznih grupa i ideologija da razlike popuni empatijom. Ako vi, javnost koja se interesuje i pamti, date lični primjer mirnog zajedničkog života postoje velike šanse za pravedni razvoj u našim društvima", poručila je Eva Umlauf.

Zdjislava Vlodarčik koja je u Aušvic deportovana kada je imala 11 godina, podijelila je sjećanja na dan kada su vojnici Crvene armije oslobodili logor, ušli u baraku gdje su se ona i brat krili, a jedan sovjetski oficir upitao "Djeco, otkud vi tu?" i poslao predstavnike Crvenog krsta da ih zbrinu.

"Bili smo slobodni. Danas kad stojim u memorijalu Aušvic-Birkenau preneraženo pratim vijesti o ratu koji je tako blizu. Rusija koja je nas oslobodila, sada vodi rat uz našu granicu u Ukrajini. Zašto?", kazala je Vlodarčik.

Ruska delegacija zbog agresije na Ukrajinu ove godine nije dobila pozivnicu da učestvuje u centralnoj komemoraciji u Aušvicu pod pokroviteljstvom poljskog predsednika Andžeja Dude.

Ruska delegacija položila je vijence i zapalila svijeće van logora, na grobove vojnika Crvene armije koji su poginuli oslobadjajući ga, a kada je zvanična komemoracija završena, privatno su položili vijence i na grobnicu ruskih logoraša u samom Aušvicu.

Sovjetski vojni zarobljenici bili četvrta najbrojnija grupa žrtava Aušvica, a sovjetska vojska oslobodila logor.

U Aušvicu, osnovanom 1940. godine, a 1942. proširenom u kompleks Aušvic-Birkenau, za monstruozno nacističko "konačno rješenje jevrejskog pitanja" njemački nacisti pobili su u gasnim komorama oko 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja, ali i Roma i Sinta, 70.000 Poljaka, sovjetske vojne zarobljenike i pripadnike drugih evropskih naroda.

Vojnici Crvene armije su 27. januara 1945, kada su otvorili kapije logora, zatekli svega oko 7.000 jedva preživjelih, iscrpljenih i bolesnih logoraša i djece.

Od 1947. godine, prostor bivše najveće fabrike smrti koju su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, pretvoren je u muzej koji godišnje posjeti preko dva miliona ljudi iz cijelog svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG