Linkovi

Američka operacija u Somaliji: Ubijen visoki dužnosnik Islamske države


Mapa Somalije
Mapa Somalije

Američke snage za specijalne operacije ubile su visokog dužnosnika Islamske države i 10 drugih terorističkih operativaca u udaljenoj sjevernoj Somaliji, objavila je Bidenova administracija u četvrtak.

Operacija izvedena u srijedu ciljala je Bilala al-Sudanija, ključnog finansijskog posrednika za globalnu terorističku organizaciju, u kompleksu planinskih pećina.

"Ova akcija čini Sjedinjene Države i njihove partnere sigurnijim i odražava našu čvrstu predanost zaštiti Amerikanaca od prijetnje terorizma u zemlji i inostranstvu", rekao je ministar odbrane Lloyd Austin u izjavi.

Predsjednik Joe Biden je dao konačno odobrenje za izvođenje operacije ove sedmice nakon preporuke Austina i predsjednika Združenog načelnika štaba, generala vojske Marka Milleyja, rekla su dvojica visokih zvaničnika Bidenove administracije koji su izvjestili novinare o operaciji pod uvjetom da ostanu anonimni.

Nijedan civil nije povrijeđen ili ubijen u operaciji, rekli su zvaničnici Pentagona.

Al-Sudani, koji je godinama bio na radaru američkih obavještajnih službenika, igrao je ključnu ulogu u pomaganju u financiranju operacija Islamske države u Africi, kao i terorističkog ogranka ISIS-K koji djeluje u Afganistanu, rekao je Austin.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG