Linkovi

Izrael izveo zračne napade na Gazu nakon palestinskog raketnog napada


Izraelski zračni napad na centralni pojas Gaze, 27. januara 2023.
Izraelski zračni napad na centralni pojas Gaze, 27. januara 2023.

Izrael je u petak pokrenuo zračne napade na Pojas Gaze kao odgovor na raketni napad militanata iz palestinskog područja.

Razmjena dolazi usred rastućih napetosti nakon smrtonosnog napada izraelskih snaga na okupiranu Zapadnu obalu.

Izraelska vojska je rekla da je izvela najmanje dvije runde napada usmjerenih na militante Islamskog džihada koji su navodno ubili nekoliko Izraelaca.

Nema izvještaja o povrijeđenim ni sa jedne strane. Izrael kaže da je većinu raketa iz Gaze presreo izraelski odbrambeni sistem.

Unakrsna vatra u petak dolazi nakon izraelskog napada na izbjeglički kamp u četvrtak u Jeninu u kojem je ubijeno devet ljudi, što je jedan od najkrvavijih dana na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko godina.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za raketni napad iz Gaze, ali su i Hamas i Islamski džihad obećali da će odgovoriti na izraelski napad na Zapadnu obalu izveden u četvrtak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG