Linkovi

Odluka FDA će spasiti mnoge laboratorijske životinje


Ovo je slika laboratorijskog miša u fajlu od utorka, 24. januara 2006. dok gleda preko ruke tehničara u rukavici u Jackson Laboratory, u Bar Harboru, Maine.
Ovo je slika laboratorijskog miša u fajlu od utorka, 24. januara 2006. dok gleda preko ruke tehničara u rukavici u Jackson Laboratory, u Bar Harboru, Maine.

Novi lijekovi se ne moraju testirati na životinjama da bi dobili odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), prema zakonu koji je potpisao predsjednik Joe Biden.

Prijedlog zakona FDA Modernization Act 2.0, koji je potpisao američki predsjednik Joe Biden krajem decembra prošle godine, dobio je podršku republikanaca i demokrata.

Zagovornici prava životinja dugo su se zalagali za takav potez i smatraju kako testiranje na životinjama može biti i neefikasno i skupo.

Senator Rand Paul iz savezne države Kentucky, koji je podržao ovaj zakon, rekao je u izjavi da će novi zakon pomoći u okončanju "nepotrebne patnje i smrti životinja" i da će „sigurnije, efikasnije lijekove brže staviti na tržište smanjenjem birokratije koja nije podržana trenutnom naukom."

PETA je pozdravila novi zakon kao „radikalan pomak" u stvaranju novih lijekova i terapija.

Zakon ne zabranjuje potpuno testiranje novih lijekova na životinjama. Umjesto toga, jednostavno ukida zahtjev prema kojem su do sada farmaceutske kompanije morale korsititi životinje za testiranje novih lijekova prije ispitivanja na ljudima. Kompanije i dalje mogu testirati lijekove na životinjama ako smatraju da je to potrebno.

Postoji mnoštvo drugih metoda koje proizvođači lijekova koriste za procjenu novih lijekova i terapija, kao što je kompjutersko modeliranje i "organi na čipu", mikročipovi veličine palca koji mogu oponašati kako lijekovi utječu na funkciju organa.

Uprkos pretkliničkim testiranjima na životinjama u kojima se koriste na hiljade životinja svake godine, veliki broj lijekova koji uđu u fazu studija na ljudima se pokaže neefikasnim ili nesigurnim po ljudsko zdravlje.

Kompanije koje se odluče koristiti ove alternativne metode testiranja kao zamjenu za testiranje na životinjama će morati da osiguraju i garantuju bezbjednost svojih lijekova.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG