Linkovi

Saopšteni kandidati za Oscara: 11 nominacija za "Sve svuda odjednom"


Scena iz filma "Sve svuda odjednom".
Scena iz filma "Sve svuda odjednom".

Naučnofantastična komična drama "Sve svuda odjednom" osvojila je najviše nominacija za Oscare - ukupno 11, uključujući onu za najbolji film i četiri glumačke kategorije.

Među ostalim ostvarenjima koji se takmiče za glavnu nagradu - najbolji film - su "Avatar: Put vode", nastavak filma Jamesa Camerona, koji se trenutno rangira kao šesti film sa najvećom zaradom svih vremena.

"Top Gun: Maverick" i "Elvis", dva najveća "blockbustera" proteklog ljeta, također su osvojili nominacije, zajedno sa dramom Stivena Spielberga "Fabelmanovi", "Duhovi ostrva", "Tar" "Trougao tuge", "Women Talking" i "Na Zapadu ništa novo".

Među nominovanima u kategoriji glavne muške uloge su Austin Butler za prikaz rock legende Elvisa Presleyja i Colin Farrell, koji glumi farmera opsjednutog idejom da spasi jedno narušeno prijateljstvo u "Duhovima ostrva". U toj kategoriji takmičiće se sa Brendanom Fraserom ("Kit"), Billom Nighyjem ("Living") i Paulom Mescalom ("Aftersun").

U oštroj konkurenciji za Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu su: Michelle Williams ("Fabelmanovi"), Ana De Armas ("Plavuša"), Cate Blanchett ("Tar"), Andrea Riseborough ("Za Lesli") i Michelle Yeoh ("Sve svuda odjednom").

Michelle Yeoh je tako postala prva azijska glumica nominovana za Oscara u kategoriji glavne ženske uloge.

Dobitnici najprestižnijeg priznanja u Hollywoodu biće saopšteni na ceremoniji 12. marta.

Oscari i druge dodjele nagrada proteklih godina su imali probleme da privuku TV gledaoce, posebno mlađe koji provode vrijeme na TikToku i YouTubeu. Prošlogodišnju ceremoniju gledalo je samo 15,4 miliona TV gledalaca.

Za pobjednike glasa oko 10.000 glumaca, producenata, reditelja i drugih profesionalaca u svijetu filma, koji čine "Akademiju za filmske umjetnosti i nauku".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG