Linkovi

Stoltenberg: Saveznici uskoro pronaći rješenje za tenkove u Ukrajini


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da ubrzaju isporuke teškog i naprednijeg naoružanja Ukrajini, izvještava Reuters.

Stoltenberg se u Berlinu obratio zajedno sa novim njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom koji je rekao da će, ukoliko dogovor bude postignut, njegova vlada djelovati brzo.

Sve više raste pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje Leopard tenkove u Ukrajinu, ali i dozvoli drugim zemljama da šalju one koje već imaju u svom posjedu. Prema pravilima o vojnim nabavkama, Njemačka mora odobriti svaki ponovni izvoz.

Scholzova Socijaldemokratska stranka se suzdržava od toga zbog opreza od poteza koji bi mogli uzrokovati daljnju eskalaciju Moskve.

Izvor iz odbrane Njemačke rekao je za Reuters da je Poljska podnijela zahtjev njemačkoj vladi da im dozvole da Ukrajini isporuče do 14 tenkova "Leopard 2 A4" što je dodatno pojačalo pritisak na Berlin.

Ranije je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak tražio odobrenje od Njemačke za izvoz oružja.

"Ovo je naš zajednički cilj jer je u pitanju sigurnost cijele Evrope!" napisao je on na Twitteru.

"U ovom ključnom trenutku rata moramo pružiti teže i naprednije sisteme Ukrajini, i to moramo učiniti što brže", rekao je Stoltenberg novinarima.

"Stoga pozdravljam našu današnju diskusiju. Razgovarali smo o pitanju borbenih tenkova. Nastavit će se konsultacije među saveznicima i uvjeren sam da ćemo uskoro imati rješenje", dodao je Stoltenberg.

Pistorijus je rekao da, dok se razgovori nastavljaju, Njemačka ne stoji na putu drugim zemljama da obučavaju ukrajinsku vojsku da koristi tenkove Leopard. Rekao je i da je pogrešno reći da "postoji nejedinstvo ili da je Njemačka izolovana".

Njemački kancelar je rekao da pokušava postići konsenzus o pitanju tenkova, dodajući da NATO ne smije postati strana u ratu u Ukrajini.

Odluka o isporuci tenkova bit će donesena isključivo na političkom nivou, rekao je Eberhard Zorn načelnik odbrane Njemačke.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ranije je nagovijestila mogući proboj kada je rekla da njena vlada neće stajati na putu ukoliko Poljska želi poslati svoje Leopard 2 tenkove u Ukrajinu.

No, u utorak je zvaničnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova ublažio te primjedbe rekavši da će Scholz odlučiti o slanju tenkova.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG