Linkovi

Policija Kosova potvrdila da je došlo do incidenta na sjeveru


Ilustracija - Kosovska policija
Ilustracija - Kosovska policija

Policija Kosova je saopštila da je pucala na jedno vozilo u mjestu Bistrica na teritoriji opštine Leposavić, nakon što se isto vozilo nije zaustavilo radi kontrole, već udarilo u policijski auto.

S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković tvrdi da je jedna osoba srpske nacionalnosti tom prilikom povrijeđena.

Leposavić je jedna od četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Iz kosovske policije navode da su životi policajaca bili ugroženi, te da je do upotrebe vatrenog oružja došlo kako bi se eliminisala opasnost.

Dodaje se da su "osumnjičena lica zajedno sa svojim vozilom pobjegla sa lica mesta", a da je slučaj prijavljen Policijskom inspektoratu, te da je uviđaj je u toku u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima.

Prethodno je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije navela da je M. D pogođen u predjelu lijevog grudnog koša, te da ima prostrijelnu ranu s kojom je transportovan hitno u bolnicu u Kralјevu, gradu u Srbiji.

Direktor Kancelarije Petar Petković je rekao da se incident dogodio kada je specijalna jedinica Kosova "zapucala iz rafala na dvojicu Srba samo zato što nisu željeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i i razloga Rosu policija maltretira".

Reagovala je i Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, uz navode da je ranjavanje M. D. "kap koja je prelila čašu nakon serije napada na Srbe od nove godine".

"Srpska lista mesecima na svim sastancima insistira da se specijalne jedinice povuku sa severa Kosova i Metohije jer su tu nelegalno, i jer su izazvali seriju incidenata, ali svi ćute", navedeno je u saopštenju.

Policija Kosova je početkom decembra prošle godina pojačala kapacitete u opštinama na sjeveru zbog učestalih incidenata, nakon što su pripadnici srpske zajednice napustili policiju Kosova.

Potom su sredinom decembra lokalni Srbi postavili barikade zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji se tereti da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova. U međuvremenu je Pantiću određen kućni pritvor, a barikade su uklonjene.

XS
SM
MD
LG