Linkovi

Erdogan najavio predsjedničke i parlamentarne izbore za 14. maj


Erdogan
Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da će predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji biti održani 14. maja.

Erdogan je to izjavio u subotu u Bursi, gdje se sastao sa mladima, a snimak govora je u nedjelju objavilo Predsjedništvo Turske.

"Naša očekivanja od vas, naših mladih, koji ćete prvi put glasati na predstojećim izborima, jesu da na najbolji i najispravniji način sagledate svijet i našu državu mogućnostima koje vam stoje na raspolaganju", rekao je Erdogan i dodao da se ne radi o vanrednim izborima.

Ranije su predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bili zakazani za 18. jun.

Ukoliko nijedan predsjednički kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova, drugi krug glasanja biće održan 28. maja.

Erdogan, koji je na vlasti od 2003, prvo kao premijer, a od 2014. kao predsjednik, planira da se kandiduje ponovo, a šestostranački opozicioni savez tek treba da predloži kandidata.

Prokurdska stranka koja je treća po veličini u parlamentu je isključena iz saveza. Naveli su da bi mogli predložiti svog kandidata.

Erdogan je 2018. uveo sistem upravljanja kojim je ukinuta funkcija premijera i koncentrisao je većinu ovlaštenja u rukama predsjednika.

Prije toga predsjednik je imao uglavnom ceremonijalnu funkciju. Po novom sistemu, predsjednički i parlamentarni izbori održavaju se istog dana.

Opozicija za ekonomski pad Turske i eroziju građanskih prava i sloboda krivi Erdogana, rekavši da revidirani sistem predstavlja "vladavinu jednog čovjeka".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG