Linkovi

Trump, advokati kažnjeni sa milion dolara zbog 'političke' tužbe protiv Klintonove


FILE PHOTO: Republican U.S. presidential nominee Donald Trump shakes hands with Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton at the conclusion of their first presidential debate at Hofstra University in Hempstead, New York, U.S., Sept. 26, 2016.
FILE PHOTO: Republican U.S. presidential nominee Donald Trump shakes hands with Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton at the conclusion of their first presidential debate at Hofstra University in Hempstead, New York, U.S., Sept. 26, 2016.

Savezni sudija je u četvrtak naložio bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim advokatima da plate više od 937.000 dolara sankcija zbog tužbe protiv bivšeg državnog sekretara Hillary Clinton i tvrdnji da su predsjednički izbori 2016. bili namješteni.

Američki okružni sudac John Middlebrooks, koji je u septembru odbacio Trumpovu tužbu, rekao je da su sankcije opravdane jer je bivši predsjednik pokazao obrazac zloupotrebe sudova kako bi unaprijedio svoju političku agendu.

"Ovaj slučaj nikada nije trebao biti pokrenut. Njegova neadekvatnost kao pravne tvrdnje je bila evidentna od početka. Nijedan razuman advokat ga ne bi pokrenuo. Namijenjen u političke svrhe, nijedna od tačaka izmijenjene žalbe nije prepoznatljiv pravni zahtjev", napisao je Middlebrooks u pisanoj presudi na 45 stranica.

Predstavnici Trumpa i njegova glavna advokatica u ovom slučaju, Alina Habba, u četvrtak navečer nisu odgovorili komentarom za Reuters.

Trump je tužio Clintonovu, demokratsku predsjedničku kandidatkinju 2016., tvrdeći da su ona i druge demokrate pokušale namjestiti te izbore lažno optužujući njegovu kampanju za veze s Rusijom.

Middlebrooks, koga je predsjednik Bill Clinton imenovao na poziciju 1997. godine, odbacio je slučaj u septembru, nazvavši tužbu "političkim manifestom od dvije stotine stranica u kojem se iznose njegove pritužbe protiv onih koji su mu se protivili".

Trump, republikanac, tražio je reizbor 2020. godine, ali ga je porazio demokrata Joe Biden, nakon čega je više puta iznosio lažne tvrdnje okrivljujući za svoj gubitak rasprostranjenu prevaru glasanja.

On je pokrenuo natjecanje za predsjedničke izbore 2024., potencijalni revanš protiv Bidena.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG