Linkovi

10 uhapšenih zbog napada na Beograđane u Sarajevu


Dječiji malonogometni turnir na Ilidži, u Sarajevu 15. januara 2023.
Dječiji malonogometni turnir na Ilidži, u Sarajevu 15. januara 2023.

Deset uhapšenih predano je u nedjelju, 15. januara, Tužilaštvu Kantona Sarajevo, nakon napada na grupu roditelja djece iz Beograda koja učestvuju na regionalnom turniru u Sarajevu.

Policija u Sarajevu je u nedjelju uhapsila šest osoba, nakon što su prethodnog dana uhapšene četiri. Svi se sumnjiče za krivično djelo nasilničkog ponašanja, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kantonalna policija je navela da nastavljaju dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za napad na Ilidži u kojem je jedan od roditelja učesnika turnira za djecu iz Beograda povrijeđen nožem.

Radi se o roditelju dječaka iz Beograda koji igra na međunarodnom fudbalskom turniru u jednom hotelu.

Šta kažu iz kluba Zvezdara?

U Sarajevu je u nedjelju, 15. januara nastavljen Dječiji malonogometni turnir na Ilidži, a ekipa Zvezdare sudjeluje u njemu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Almir Prguda, organizator turnira.

Roditelji djece nisu željeli govoriti za medije, ali su bili tu i pratili utakmice.

Trener kluba Zvezdara Miloš Nikolić kaže da je većina roditelja bila za to da djeca ostanu i nastave turnir.

"Danas smo pobedili na dve utakmice. Razgovarali smo s roditeljima i većina je bila za to da ostanemo. Svi su nam obećali podršku i zaštitu u Sarajevu. Žao nam je što se desilo ovo, nikad ranije nismo imali nikakve probleme", kazao je Nikolić za RSE.

Sekretar kluba Zvezdara Ivan Stojimirović je rekao da su odlučili da ostanu zbog djece.

"Povređeni roditelj je dobro, pušten je iz bolnice juče. Ima lakše telesme povrede. Napad se desio kad je grupa roditelja izašla sa utakmice sa zastavom Zvezdare ispred hotela. Napala ih je grupa maskiranih osoba. Pokušali su da im uzmu zastavu. Napadači su upotrebili i suzavac. Oni su potrčali za njima i tad je jedan od roditelja uboden nožem", ispričao je Stojimirović kako se dogodio napad prethodnog dana.

Zahvalio se na pomoći i podršci policiji, ministru sporta i policije i gradonačelnici Sarajeva.

"Na drugoj utakmici se čulo 'Ubij Srbina', ali to nisu povezani incidenti. Strašno je što se to čulo, posebno od tako male dece. Mi smo svake godine u Sarajevu i nikad nikakve probleme nismo imali", rekao je Stojimirović za RSE.

Iz drugog kluba iz Makarske kaže da su vidjeli šta se desilo i da su sigurni da je riječ o huliganima.

Kažu i da se "Ubij Srbina" čulo od dječaka iz jednog splitskog kluba, ali da su odmah reagirali treneri tog kluba.

"Osjećamo se sigurno uvijek u Sarajevu. Ovo je potez huligana", rekli su treneri kluba Makarska.

Sankcije za klub iz Splita

Organizator turnira je potvrdio da su djeca iz Splita, koja su učestvovala na turniru, vrijeđala dječake iz Srbije.

"Oni će biti sankcionisani i više neće učestvovati. To je prvi put za 15 godina održavanja ovog turnira da se to desilo", kazao je Prguda za RSE

Napad su u subotu uveče javno osudili predstavnici kantonalne i gradske vlasti u Sarajevu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG