Linkovi

Evropski zastupnici zaduženi za BiH traže od EU da sankcioniše Dodika


Milorad Dodik tom obilježavanja neustavnog Dana RS
Milorad Dodik tom obilježavanja neustavnog Dana RS

Zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) koji se direktno bave Bosnom i Hercegovinom (BiH) zatražili su od Evropske unije (EU) sveobuhvatne sankcije protiv predsjednika Republike Srpske (RS).

Zahjev je uslijedio nakon što je 9. januara u Istočnom Sarajevu, predratnom dijelu glavnog grada BiH a danas teritoriji RS, održana zvanična proslava "Dana Republike Srpske". Ovaj datum kao Dan RS je Ustavni sud BiH tri puta proglasio neustavnim, a "Venecijanska komisija" diskriminatornim.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Romeo Franz (Franc) i stalni izvjestilac za BiH Paulo Rangel (Ranjel) konstatovali su da je "pređeno nekoliko crvenih linija".

Oni ocjenjuju da je predsjednik RS Milorad Dodik svojim izjavama i postupcima "de facto dezavuirao" politički sporazum o formiranju vlasti u BiH koji je potpisao u junu prošle godine.

Franz i Rangel pozvali su EU da slijedi primjer SAD i Velike Britanije i uvede "ciljane sankcije i suspenziju fondova, protiv destabilizujućih aktera u zemlji, uključujući one koji ugrožavaju teritorijalni poredak BiH, posebno Milorada Dodika".

Pozvali su na brzu, opipljivu i kredibilnu kaznenu akciju. Naveli su kako je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica krene dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji nastavljaju svjesno i sistematski podrivati ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima", poručuju dvojica evropskih zastupnika.

"Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom", konstatovali su.

Franz i Rangel su takođe "bezrezervno osudili prisustvo nekoliko srpskih ministara, predsednika Skupštine Srbije i – po prvi put – dvojice ministara u tehničkoj Vladi Crne Gore, ovim nezakonitim događajima".

Svečanosti u Banjaluci 8. januara, na kojoj je Dodik dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prisustvovali su ministri pravde i finansija Crne Gore Marko Kovač i Aleksandar Damjanović.

"Više puta smo isticali da u Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju osuđenih ratnih zločinaca, što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih. To sprečava sve pokušaje pomirenja i rizikuju da produže opasne podele u zemlji", poručili su evropski zastupnici Franc i Rangel u zajedničkom saopštenju.

RS obilježava 9. januar, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti. Taj praznik osporavaju institucije Evropske unije, Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) i zapadne zemlje, jer proslava 9. januara za njih predstavlja udar na Ustav BiH, te Dejtonski mirovni sporazum.

Za Bošnjake i Hrvate 9. januar predstavlja početak rata u BiH kao i etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG