Linkovi

SAD: Obustavljeni letovi zbog kvara na kompjuterskom sistemu


Arhiv - Avion polijeće iza tornja kontrole letenja na međunarodnom aerodromu San Francisco, 24. novembra 2020.
Arhiv - Avion polijeće iza tornja kontrole letenja na međunarodnom aerodromu San Francisco, 24. novembra 2020.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo SAD-a naredila je u srijedu avio kompanijama da obustave sve domaće letove zbog kvara na kompjuerskom sistemu.

Otprilike 90 minuta nakon što je problem prvi put prijavljen, agencija je na Twitteru objavila da je naredila obustavu novih letova na otprilike još 90 minuta "kako bi omogućila agenciji da potvrdi integritet informacija o letu i sigurnosti".

Federalna uprava za vazduhoplovstvo je saopštila da je problem uključivao sistem obavještenja zračnim misijama.

"Bio sam u kontaktu sa Federalnom upravom za vazduhoplovstvo jutros u vezi s prekidom koji utiče na ključni sistem za pružanje sigurnosnih informacija pilotima", naveo je ministar transporta Pete Buttigieg na Twitteru. "Federalna uprava za vazduhoplovstvo radi na brzom i sigurnom rješavanju ovog problema kako bi zračni promet mogao nastaviti s normalnim radom i nastavit će pružati ažuriranja."

Sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je Buttigieg informirao predsjednika Joea Bidena o tom pitanju.

"U ovom trenutku nema dokaza o cyber napadu, ali predsjednik je naložio Ministarstvu saobraćaja da provede potpunu istragu o uzrocima”, napisala je Jean-Pierre na Twitteru.

Predsjednik Biden rekao je da je razgovarao s Buttigiegom i naložio Ministarstvu transporta da ga direktno izvještava o tom pitanju.

"Avioni i dalje mogu bezbedno da slete, samo da ne polete trenutno. Oni ne znaju šta je tome uzrok. Očekuju da će za nekoliko sati imati znati šta je uzrokovalo i dati odgovor", rekao je Biden novinarima u srijedu ujutro.

XS
SM
MD
LG