Linkovi

Abazović odbija da smijeni ministre koji su prisustvovali proslavi neustavnog Dana RS


Dritan Abazović
Dritan Abazović

Prisustvo dvojice ministara u vladi Dritana Abazovića ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, izazvalo je u utorak oštre reakcije u prozapadnom dijelu crnogorske političke scene, dok su analitičari ocijenili da su takvi potezi još jedan korak dalje od evropskog puta Crne Gore.

Abazovićeva Vlada saopštila je Anteni M i Radiju Slobodna Evropa (RSE) da nije razmatrala posjetu i prisustvo ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića svečanosti održanoj u nedjelju u Banjaluci.

Vlada je saopštila da „neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, te da poštuje odluke Ustavnog suda BIH, a sa Federacijom BIH i entitetom Republika Srpska sarađuje u okviru ustava i zakona dvije države.

Ipak, ministar pravde Marko Kovač rekao da je prisutvovao svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske u svojstvu ministra, te da je poziv za posjetu dobio od Dodika, dok je ministar finansija rekao da je svečanosti u Banja Luci prisustvovao u lično ime.

Premijer Abazović u prvom trenutku nije odgovorio na pitanja Glasa Amerike o posjeti ministara u njegovoj Vladi neustavnoj svečanosti obilježavanja Dana Republike Srpske, na kojoj je predsjednik tog entiteta BIH, Milorad Dodik, dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Premijer Abazović rekao je novinarima da neće smijeniti ministre Damjanovića i Kovača i dodao da, u njihovoj posjeti Banja Luci, njegova vlada „nije imala nikakvog udjela”.

„Veliko interesevoanje je izazvalo prisustvo ministara na proslavi u Banjaluci. Ministar pravde Marko Kovač je bio dio delegacije koja je posjetila Potočare 11. jula. On je bio prvi ministar pravde koji je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem pošao na obilježavanje deportacije muslimana, Bošnjaka iz Herceg Novog. Tada nisam čuo salve aplauza na njihov račun”, rekao je Abazović i dodao da „sada očekujete da budem dio kampanje salve napada na ministra Kovača”, navodeći da se to neće desiti.

Abazović je rekao da su i Damjanović i Kovač rekli da podržavaju ustavno uređenje BiH, teritorijalni integritet i odluke Ustavnog suda i da su „u tom kontekstu stali na stranu onoga što je zvanična politika Vlade Crne Gore”.

„Neću ulaziti u to da li je trebalo da budu tamo, ili ne. Ono što je bio dogovor da zajedno odemo u Potočare je u potpunosti ispoštovan. Oni imaju pravo na svoje političke stanove, to apsolutno cijenim i poštujem”, rekao je i dodao da želi „da gradimo društvo tolerancije, širine prihvatanja različitosti i da se bavimo nekim drugim temama”, a ne onima koje izazivaju podjele.

Premijer u tehničkom mandatu je rekao da „nije znao da će ministri poći na svečanost, napominjući da Vlada u ovome nije imala nikakvog udjela”.

„Ne očekujte od mene da nekom ko uradi nešto što je suprotno mom mišljenju stanem 'nogom za vrat'. Naravno da ih neću smijeniti, to su moje kolege”, rekao je i dodao da je sve što je bilo stvar dosadašnjeg dogovora je ispoštovano, te da „individualna djelovanja smatram dijelom političkog šarenila koji u Crnoj Gori definitivno postoji”.

On vjeruje da posjeta ministara Banjaluci neće narušiti međudržavne odnose Crne Gore i BiH i ponovio da njegova Vlada „u potpunosti poštuju odluke suda i njihov teritorijalni integritet”.

„Čuo sam se sa oba ministra. Damjanović je rekao ono što je u potpunosti tačno. Oni jesu ministri, ali taj poziv nije išao diplomatskim kanalima. Svi mi, kada se pozivamo na neki događaj koji ima međunarodni karakter mora postojati oficijelno pismo i platforma. Da li neko nekoga privatno zove, to nije moja stvar”, rekao je Abazović, koji tvrdi da ne zna kako je finansiran put Damjanovića i Kovača u Republiku Srpsku.

Programski direktor Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović rekao je u izjavi za Glas Amerike da potez SNP-ovih ministara Damjanovića i Kovača nije iznenađenje, te da je na sceni uništavanje prozapadne većine u Crnoj Gori od strane formalno prozapadnih, a suštinski prosrpskih i proruskih partija na vlasti.

„Licemjerno je da jedan ministar pravde prisusvuje komemoraciji žrtvama Srebrenice, a da onda ide i da punu podršku Danu RS, koji je na neki način slavljenje svih onih zločina koji su, u ime RS ili ujedinjenja Srba u jednu državu, bili počinjeni na ovoj teritoriji”, rekao je Vujović I dodao da je upravo Socijalistička narodna partija, iz koje su potekla dvojica ministara, rasadnik najradikalnijih stavova po ovom pitanju.

On je ocijenio da je „odlazeća vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, od gubljenja podrške partija koje su je izglasale, nastavila još predanije da radi na onome što se počinjalo nazirati nakon što je izabrana, a to je da Crnu Goru što više približi interesima zvaničnog Beograda, da ne kažemo da ispunjava interese i zvanične Moskve i zvaničnog Beograda”.

„Ona jeste bila i proruska i prosrpska, a naši zapadni partneri, kao i svi mi koji smo podržali formiranje jedne takve vlade, napravili smo grešku da podržimo vladu u kojoj je ogroman broj ministara ima vrijednosti suprotne vrijednostima evropskih integracija. Prije svega tu mislim na SNP, ali i dio ministara pokreta URA, koji su veoma otvoreno pokazali da su prosrpske, a neki i veoma otvoreno i proruske orjentacije”, rekao je Vujović.

On je ocijenio da je prozapadna većina u Crnoj Gori, istorijski gledano, više incident nego konstanta, navodeći da je ona postojala uoči i nakon referendum, te da je “dugoi teško stvarana, jer dominantno, istorijski gledano, u Crnoj Gori je većina uvijek bila proruska i proistočna”.

„Oni koji sada predstavljaju vladajuću koaliciju, podržani od strane SPC i sa resursima sa kojima raspolaže srpski režim, kako u regionu tako i u Crnoj Gori, se intenzivno radi na rastakanju te prozapadne većine”, ocijenio je i dodao da se „može očekivati da Crna Gora možda i bude članica NATO-a, ali će vlasti koje budu u Crnoj Gori sprovoditi politiku koja bi najviše ličila politici Republike Srpske”.

Prema njegovoj ocjeni, „u Crnoj Gori nestaje prozapadna većina, a kada se to desi, NATO će imati jednu potpuno prorusku članicu kojoj neće moći da vjeruje, a koja će ta neka nova, stabilizovana proruska većina, dovesti Crnu Goru do nekih apsurdnih situacija, kao recimo da ruski brodovi uplovljavaju u luke jedne NATO članice, ili da se preko jedne NATO članice prevozi rusko oružje za Srbiju”.

„To sve nije nerealno, i upravo ovi potezi ministara Abazovićeve vlade, koji su svi javno proevropski i proamerički, zlokobno najavljuju kuda Crna Gora ide, ako se neke radikalne mjere na neutralizaciji ove orjentacije ne preduzmu”, zaključio je Vujović.

XS
SM
MD
LG