Linkovi

Ukrajinski ambasador o Dodikovom odlikovanju Putina: "Teroristi nagrađuju teroriste"


Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik odlikovao je ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom RS na ogrlici, u Banjoj Luci, 8. siječnja 2023. godine.
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik odlikovao je ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom RS na ogrlici, u Banjoj Luci, 8. siječnja 2023. godine.

Ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasilj Kirilič je reagovao na odluku Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, da odlikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši kako "teroristi nagrađuju teroriste".

„I prvima i drugima upravlja strah. S vremenom taj strah izjeda i terorista i slugu”, dalje se navodi u ambasadorovoj objavi na Twitteru.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik dodijelio je 8. januara ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Orden RS-a na ogrlici.

Povodom 9. januara, Dana RS-a, ovo priznanje Putinu dodijeljeno je za "patriotsku brigu i ljubav prema RS-u".

"Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS-a i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju", rekao je Dodik u Banjoj Luci na svečanosti dodjele odlikovanja.

Orden RS-a je po rangu najviši orden u RS-u i može da bude na ogrlici ili na lenti.

Orden na ogrlici se dodjeljuje šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge, kao i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju RS-a.

Orden će Putinu, kako je navedeno, biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

Svečanosti dodjele odlikovanja prisustvovali su najviši zvaničnici RS-a, kao i ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov.

U Banjoj Luci je 8. januara polaganjem vijenaca palim borcima na groblju Sveti Pantelija počela manifestacija obilježavanja Dana RS-a.

Centralna svečanost održat će se 9. januara u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan RS-a i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG