Linkovi

SAD odobrile prvu vakcinu za pčele na svijetu


Bees are seen on a honeycomb at an apiary in the New South Wales town of Somersby, Australia, April 20, 2021.
Bees are seen on a honeycomb at an apiary in the New South Wales town of Somersby, Australia, April 20, 2021.

Vakcina daje nadu za borbu protiv bolesti koja uništava populacije pčela i zbog koje se cijele košnice moraju spaljivati, ukoliko dođe do zaraze. U SAD je odobreno korištenje prve vakcine na svijetu za medonosne pčele protiv bolesti „američka gnjiloća“ koja uništava larve.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) dodijelilo je uslovnu licencu za vakcinu koju je kreirala američka biotehnološka kompanija Dalan Animal Health. Vakcina će vrlo brzo biti dostupna komercijalnim pčelarima.

Ovo sredstvo štiti pčele od bakterije Paenibacillus larvae, protiv koje trenutno nema lijeka. Bakterija ubija larve pčela, čime se populacija pčela smanjuje.

U košnicama se javlja neugodan miris i bolest je zbog toga poznata kod nas i kao „američka gnjiloća“. Odrasle pčele su otporne na bolest.

Ova bolest nije specifična samo za američki kontinent, nego se javlja i u Evropi. Jedini tretman jeste spaljivanje inficiranih košnica.

Mrtva vakcina koju pčelinja matica uzima putem hrane

Način funkcionisanja ove vakcine je vrlo neobičan. Radi se o inaktivnoj vakcini što znači da ona sadrži mrtvu bakteriju - uzročnika bolesti. Vakcina se stavlja u matičnu mliječ kojom se hrani matica. Larve koje se formiraju iz jaja ovako imunizirane matice su otporne na bolest.

Dakle, radi se o oralnoj imunizaciji i prenosu imuniteta s matice na larve radnika. Vakcina nema nikakve štetne učinke na maticu.

Polinatori, poput pčela, niza drugih insekata, ali i slijepih miševa i nekih ptica, igraju važnu ekonomsku ulogu u ekosistemima i u proizvodnji hrane. Stoga je zaštita svakog od njih, a naročito pčela, ključna za obezbjeđivanje hrane čovječanstvu.

Vakcina za pčele je bezbjedna

Ova vakcine ne sadrži vještačke aditive ili prezervative, bezbjedna je i za pčele i za ljude. Ona ne utječe na kvalitet meda i može se koristiti pri organskoj proizvodnji, naglašavaju iz Dalan Anima Health.

Nažalost, bolest američke gnjiloće nije jedini neprijatelj domaćih pčela. Različiti nametnici, utjecaj pesticida, suše usljed klimatskih promjena zbog čega pčele ne mogu naći dovoljno hrane, utječu na brojnost i životni vijek ovih važnih insekata.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG