Linkovi

Schmidt građanima BiH: Natjerajte političare da ispune obećanja


Visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt
Visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt čestitao je građanima Bosne i Hercegovine Novu godinu i tim povodom osvrnuo se i na događaje koji su obilježili godinu koju ispraćamo.

"Iza vas je turbulentna godina koju su obilježile intenzivne javne rasprave i opći izbori. Pred vama je uzbudljiva i obećavajuća nova godina. Evropska unija dodijelila je Bosni i Hercegovini kandidatski status za članstvo u EU. Iako su neki okorjeli skeptici pokušali umanjiti važnost ovog koraka, uvjeren sam da je ovo jedinstvena šansa. Brzo formiranje organa vlasti na svim nivoima predstavljalo bi dokaz da je ciljeve moguće ostvariti i jasan znak da su barem neki političari spremni iskoristiti ovu šansu i raditi na daljnjem napretku BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", navodi se u novogodišnjoj poruci visokog predstavnika.

Istina, navodi se dalje, jeste da vas čeka dug put: prihvaćanje standarda Evropske unije, usklađivanje politika i jačanje funkcionalnosti i odgovornosti institucija, ali ključna tačka je dosegnuta.

"Nakon desetljeća neispunjenih obećanja i razočarenja, stvari su pokrenute s mrtve tačke. Iskoristite ovu priliku. BiH može biti i bit će dio evropske porodice. Tu i pripada. Napredak se može postići ako se provedu potrebne reforme, a očekujemo da je vrijeme blokada iza nas. Zapamtite: niko nema pravo blokirati budućnost ove zemlje i njenih građana", kaže visoki predstavnik.

Schmidt navodi da su njegove odluke imale za cilj da doprinesu poboljšanju i osiguraju da se poštuju birači i njihova volja koju su pokazali na svojim biračkim listićima. Dodaje da se ostala poboljšanja tek trebaju uvesti, kao što je uvođenje novih tehnologija koje će osigurati brže prebrojavanje glasova i pomoći u sprječavanju izbornih prevara.

"I što je najvažnije, moraju se uvesti mjere koje će omogućiti sudjelovanje građana, posebno sudjelovanje mladih, u radu institucija i procesu donošenja odluka. Osnova za to je u Federaciji BiH već osigurana temeljem mojih oktobarskih odluka. Institucije na drugim nivoima vlasti trebaju slijediti taj primjer", istaknuo je Schmidt.

Uvjeren je da je većina građana "umorna od klišeja da je BiH jedna haotična i nefunkcionalna balkanska država".

"Bosna i Hercegovina sada ima šansu da pokaže da može bolje. Moja poruka građanima BiH je sljedeća: natjerajte svoje političare da održe obećanje da će stvoriti zemlju u kojoj vrijedi živjeti, osigurati vašoj djeci perspektivu, razlog da ostanu ovdje i stvarnu šansu da napreduju i prosperiraju", kaže se na kraju novogodišnje poruke visokog predstavnika u BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG