Linkovi

Kina nastavlja izdavanje pasoša i viza dok olakšava mjere kontrole virusa


Putnici šetaju sa svojim prtljagom na međunarodnom aerodromu Peking Capital, 27. decembar 2022.
Putnici šetaju sa svojim prtljagom na međunarodnom aerodromu Peking Capital, 27. decembar 2022.

Kina je saopćila da nastavlja izdavanje viza i pasoša u još jednom velikom koraku udaljavanja od kontrola virusa koje su izolirale tu zemlju gotovo tri godine, otvarajući put za potencijalnu bujicu miliona Kineza koji bi mogli putovati u inostranstvo na proslavu lunarne nove godine sljedećeg mjeseca, koja počinje 22. januara.

Ova najnovija odluka bi mogla otvoriti vrata za dotok velikog broja kineskih turista u destinacije u Aziji i Evropi koje su pretrpjele pad turizma tokom pandemije, ali to također predstavlja opasnost da bi oni mogli dovesti i do novog talasa Covida 19 dok se broj infekcija uveliko povećava u Kini.

Kineska Nacionalna imigracijska administracija je saopćila da će 8. januara početi primati prijave za pasoše za turiste koji žele ići u inostranstvo, te da će nastaviti izdavati odobrenja za turiste i poslovne ljudi koji namjeravaju posjetiti Hong Kong.

Taj ured je također saopćio da će postepeno početi dozvoljavati ulaz stranim posjetiteljima, ali nije navela kada bi puna turistička putovanja iz inostranstva mogla biti dozvoljena.

Kineska vlada je ukinula ili olakšala većinu mjera za karantin, testiranje i druga ograničenja unutar zemlje, pridruživši se tako Sjedinjenim državama, Japanu i drugim vladama u nastojanju da nastave život uz prisutnost virusa umjesto da pokušavaju zaustaviti njegovo prenošenje.

Japan i Indija su odgovorili na povećanje broja infekcija u Kini zahtjevima za testiranje za putnike koji dolaze iz te zemlje.

Sjedinjene Države će zahtijevati negativan test na Covid 19 za putnike iz Kine, zbog zabrinutosti usljed sve većeg broj slučajeva inficiranih u toj zemlji. Bidenova administracija navodi da je cilj tog poteza usporiti širenje korona virusa.

Početkom sedmice je Kina objavila da od 8. januara ukida obavezan karantin za putnike koji dolaze iz inostranstva. Strane kompanije su pozdravile tu odluku kao važan korak ka oživljavanju usporenih poslovnih aktivnosti.

Stručnjaci predviđaju 1 do 2 miliona smrtnih slučajeva u Kini do kraja 2023. Kineska vlada je početkom sedmice također smanjila klasifikaciju Covida 19 iz grupe A zaraznih bolesti na grupu B, i uklonila ga sa liste bolesti koje zahtijevaju karantin.

Također je navela da će vlasti prestati pratiti bliske kontakte i označavati područja kao ona sa visokim ili niskim rizikom od infekcije.

XS
SM
MD
LG